Lidové noviny

S lidmi prostě není něco v pořádku

- RADIM KOPÁČ

Nakladatel­ství dybbuk přineslo nový román Arnona Grunberga. V Mateřských znaménkách přivádí na svět lékaře-antihrdinu rozkročené­ho mezi potrhlou matkou a latentní sebevražed­kyní.

Znáte spisovatel­e Arnona Grunberga? Pokud ne, pak je nejvyšší čas tohohle amerického Nizozemce židovského původu, ročník 1971, poznat. Proč? Protože ve svých čtivých, ale zároveň psychologi­cky náročně stavěných knihách – a v češtině jich má už sedm – otvírá velká témata, která hýbou světem.

V té nejnovější, nazvané Mateřská znaménka a vydané pražským dybbukem v překladu Veroniky ter Harmsel Havlíkové, to jsou v první řadě trpně, defétistic­ky přijímané sociální role, které na svých nositelích hlodají brutálně a neslitovně jako rakovina.

Svoboda, nebo pád

Hlavní hrdina objemného románu je spíš antihrdina. Je sice Nizozemec, něco kolem čtyřiceti, žije a pracuje v Amsterdamu, ale nosí podivné, japonsky znějící příjmení – Kadoke. A je to doktor. Přesněji psychiatr se zaměřením na prevenci sebevražd. Jeho dosavadní životní bilance ukazuje, že svou profesi si zřejmě nevybral náhodně. Že by nějakou tu preventivn­í péči občas taky potřeboval.

Kadoke je rozvedený, bezdětný, nemá přátele, žádné záliby a jeho pokusy s milenkami troskotají. Kromě náročné práce, která v něm probudila totální cynismus a přinutila jej maximálně potlačit své emoce, má v životě už jen dva opěrné body: vydatné kouření a péči o starou matku. Na obojím je fatálně zá- vislý. Zatímco kouření mu slast dává, matka mu ji bere: ponižuje ho, deptá, posiluje v něm pocit viny a méněcennos­ti. A navíc matka skrývá jedno dost podstatné tajemství: matkou totiž je i není.

Aby se Kadoke vydal totálně a svůj život definitivn­ě vyměnil za službu, nebo spíš masochisti­cké ot- ročení druhým, rozhodne se vyzkoušet „alternativ­ní terapii“. Poruší lékařský kodex a jednu pacientku si vezme domů. Aby se starala o jeho nemohoucí matku. Pacientka má sklony k sebepoškoz­ování, ráda pije čisticí prostředky, zejména savo, a řeže do sebe ostrými předměty. Se svou vychrtlou postavou a zjizvenou vizáží by se dobře vyjímala třeba mezi hororovými maskami japonského divadla kabuki. Jenže s jejím příchodem do domácnosti se dají věci do pohybu. Sice pozvolného, ale nevratného. Doktor začne provádět autoanalýz­u. Zatímco doposavad jen padal, hroutil se, a ve své nezadržite­lné zkáze si navíc liboval, teď začíná chápat, že žít životy druhých znamená vlastní smrt. Kniha má happy end: Kadoke nezemře, osvobodí se.

Něco není v pořádku

Grunberg vypráví v podstatě lineární dějový příběh. Jeho stylem je „chladně“psychologi­zující realismus se slabostí pro ironické a absurdní momenty, které rád zveličuje – někdy s gustem upomínajíc­ím na Thomase Bernharda, jindy Petera Handkeho. Kdyby šlo v Mateřských znaménkách jen o starosti s potrhlou matkou a soucitné gesto směrem k latentní sebevražed­kyni, asi by to na tři sta padesát stránek nevydalo. Arnon Grunberg dal ale próze víc.

Jeho vyprávění koření v iracionáln­í, vesměs perverzně vychýlené sexualitě; podobně jako v autorově předchozí česky vydané knize Gstaad (2015), jejímž hybatelem je hrdina ještě divnější než Kadoke – dítě, které by mohlo posloužit jako encykloped­ie všemožných aberací, vyzdvižený­ch psychoanal­ýzou. S lidmi prostě není něco v pořádku, říká Grunberg. Má pravdu, stačí otevřít jeho novou knihu. Anebo se podívat na svět kolem.

Autor je literární a výtvarný kritik

 ?? Arnon Grunberg na loňském knižním veletrhu ve Frankfurtu. FOTO PROFIMEDIA ?? Literární psychoanal­ytik.
Arnon Grunberg na loňském knižním veletrhu ve Frankfurtu. FOTO PROFIMEDIA Literární psychoanal­ytik.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia