Lidové noviny

Je fikce ten nejlepší dokument?

- MARCEL KABÁT

Tento ročník tradičního festivalu se bezpochyby dost významně zapíše do jeho historie. Buď jako razantní vykročení slibným směrem, nebo případně jako zabočení do slepé uličky. Od letoška jsou totiž soutěžní sekce jihlavské přehlídky otevřené nejen dokumentár­ním filmům, ale také hraným filmům „s dokumentár­ním charaktere­m“.

V sekci Česká radost, kde soutěží filmy domácích tvůrců, se tak objevuje hned několik hraných titulů. K dokumentu je někdy přibližuje práce s neherci nebo natáčení v autentické­m prostředí. Například snímek Petra Václava Sko- Třídní sraz po dvaceti letech. kan, který už prošel českými kiny, vypráví fiktivní příběh mladého romského recidivist­y (v podání skutečného trestance Julia Oračka), jenž hodlá prorazit ve světě showbyznys­u a vypraví seproto na filmový festival do Cannes. Mladý režisér vietnamské­ho původu Dužan Duong zase soutěží s minimalist­ickým hraným příběhem z vietnamské večerky, kde do jedné z hlavních rolí obsadil svého otce. Na akcích profesioná­lních herců je naopak z větší části postaveno satirické pásmo Robina Kvapila Všechno bude fajn, které je věnováno (mimo jiné) geniu loci města Brna.

Tradičnímu dokumentu se rozhodně nepodobá ani experiment­ální snímek Přemysla Havlíka Naposledy v polích, podobenstv­í o člověku a jeho pouti ke smrti inspirovan­é kantátou Kytice od Bohuslava Martinů.

Rozšíření pojmu dokument je letos znát i v hlavní mezinárodn­í sekci Opus bonum, kam ovšem letos (což je další novinka) zamířily i některé z českých snímků. Již zmiňovaný Václavův Skokan tak má šanci vyhrát i hlavní cenu festivalu, již tradičně uděluje pouze jediný porotce – letos to bude lotyšská režisérka Laila Pakalninov­á. O její přízeň bude usilovat třeba též mexický experiment­ální snímek Skály v podobě větru, svérázná sci-fi, v níž se na obloze objevuje černé slunce, tchajwanšt­í turisté se mění v koně a, jak praví programová anotace, „divák od začátku pátrá po klíči nesouvisle řazených výjevů beze slov“.

V Jihlavě dnes začíná

Mezinárodn­í festival dokumentár­ních filmů. Letos je ovšem tento název jihlavské přehlídce poněkud těsný.

Od Mečiara k Macronovi

Neznamená to samozřejmě, že by letošní ročník Ji.hlavy rezignoval na snímky, které si dosud obvykle představuj­eme pod pojmem dokument: těch je v programu stále drtivá většina.

Řada z nich se zabývá aktuálními politickým­i a sociálními tématy. Jednou z osobností letošní Ji.hlavy bude publicistk­a Saša Uhlová, která si v rámci investigat­ivního projektu vyzkoušela ty nejhůře placené práce v Česku. V sekci Česká radost soutěží dokument Apoleny Rychlíkové Hranice práce z cyklu Český žurnál, který reportáže Saši Uhlové upravil do filmové podoby, a také dokument Víta Janečka Selský rozum, v němž Uhlová vystupuje coby zaměstnank­yně drůbežárny a podává svědectví o poměrech v impériu Andreje Babiše. Uhlová bude rovněž porotkyní nové festivalov­é sekce Svědectví o politice.

Zájem o politiku se v rámci festivalu rozhodně neomezuje na vyhrazený oddíl: svědčí o tom i volba zahajovací­ho a závěrečnéh­o filmu přehlídky. Festival dnes zahájí dokument Terezy Nvotové Mečiar a v sobotu jej zakončí světová premiéra filmu o současném francouzsk­ém prezidento­vi Kandidát: Vzestup Emmanuela Macrona.

 ?? Petra Nesvačilov­á a Robert Mikluš ve filmu Robina REPRO LN ??
Petra Nesvačilov­á a Robert Mikluš ve filmu Robina REPRO LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia