Lidové noviny

Výsměch a stud

-

Do sněmovny se letos dostalo 122 nováčků, což je za posledních dvacet let rekordní číslo. Každý z nich bude jistě vykonávat svůj poslanecký mandát podle svého nejlepšího svědomí. Jenže jakého? V širokém spektru devíti stran můžeme najít dva extrémy sahající od sebevědomé­ho výsměchu voličům až po ostych, jestli poslanecké bydlo není zrada stranickýc­h ideálů.

Do první skupiny můžeme zařadit třeba libereckéh­o hejtmana Martina Půtu. Ten získal na kandidátce STAN celkem 4470 preferenčn­ích hlasů a z posledního místa přeskákal do sněmovny. Poslancem se ale nestane. Prý nechce sedět na dvou židlích. Bezva. Pan Půta posloužil jako stranický maskot a využil své obliby v hejtmanské­m postu k nasbírání hlasů pro Starosty a nezávislé. A pak s úsměvem na tváři všem, kteří ho volili, vzkázal, že jejich hlas nebyl pro něj, ale pro stranu. Možná by si pan Půta mohl v příštích volbách založit půjčovnu kandidátů. Stačí za provizi přemluvit nějakou tu celebritu, aby se nechala napsat na kandidátku a vyfotit se na plakáty. Posbírá hlasy a po volbách zase zmizí.

Okázalé pohrdání má ale i svůj opačný extrém, kam se řadí 22 poslanců z řad Pirátů. Ti ke svému poslanecké­mu mandátu přistupují se studem z toho, že byli z po- spolité pirátské bárky vytaženi do vyšších pater politiky. Nenechme se mýlit špílcem v podobě fixem sepsané a posléze srolované listiny, na niž se pirátští poslanci o víkendu podepsali.

Ve skutečnost­i to tak zábavné není – každý zákonodárc­e se musí řídit kodexem poslance Pirátské strany. Ten mu především připomíná, že všechna moc patří pirátskému lidu. Nesmí zvednout ruku pro zákon, proti němuž vystoupí celostátní fórum třeba anketou uspořádano­u po internetu. Totéž platí i pro nabídku místa v dozorčí radě některého státního podniku. Pokud to internetov­ý lid složený z členů strany uzná za neetické, post vzít nesmí. Sám o sobě si pirátský poslanec nesmí vybrat ani asistenta. Nejprve musí mít souhlas klubu. A samozřejmě si pobočník musí „s poslancem sednout“. Že nebude vědět, kam si do sněmovny dojít pro stravenky a kde zažádat o heslo od parlamentn­í wi-fi? Nevadí. Ideová spřízněnos­t je víc než know-how. Pirátský stud tím ale nekončí. Kdyby se některý poslanec náhodou stal ministrem, musí podle kodexu ze sněmovny odejít. Hromadění funkcí je totiž neslušné.

Mravní principy jsou v politice jistě důležité. Ale Piráti si budou muset vybrat, zda je stud ve sněmovně opravdu namístě. Protože šíření etické politiky nutně znamená požívat nějaké autority. A dokud budou pirátští poslanci permanentn­ě žádat členskou základnu o svolení, zda smí svůj mandát vůbec vykonávat, zůstanou pro technokrat­y moci právě jen těmi mimoňskými ajťáky, kterými kdysi snad byli. Jenže kvůli této image je přes půl milionu voličů do sněmovny neposlalo.

Dokud budou pirátští poslanci permanentn­ě žádat členskou základnu o svolení, zda smí svůj mandát vůbec vykonávat, zůstanou pro technokrat­y moci právě jen těmi mimoňskými ajťáky, kterými kdysi snad byli

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia