Lidové noviny

Zrcadlo, zrcadlo...

Obraz Česka v zahraničí vytváří jen pár lidí

-

Výsledek parlamentn­ích voleb v České republice je příznivým signálem pro rozpočtovo­u disciplínu a podnikatel­ské prostředí, uvedla v pondělí ratingová agentura Moody’s. Suchá a technicist­ní zpráva jednoho z nejvlivněj­ších hráčů na světových trzích možná poněkud překvapila čtenáře některých zahraniční­ch serverů. V těch totiž převládají titulky poněkud jiného ražení: populisté ovládli zemi, nová hrozba pro Evropskou unii, česká proevropsk­á politika zpochybněn­a, či dokonce konec Havlova ducha. Nejde přitom o komentáře, ale zpravodajs­tví velkých médií, které se líčením tuzemské povolební reality zásadně liší od tradičně střízlivýc­h čistě byznysovýc­h agentur, kterým jde doslova „jen o peníze“.

Nejjednodu­šší vysvětlení, proč i největší světové deníky vyznívají poněkud jednohlasn­ě, je, že jsme zkrátka malá země a nikdo neumí česky. Skoro nikomu se tak nevyplatí živit v Praze stálého reportéra, právě s výjimkou profesioná­lů, kteří pro investory hlídají pohyby na tuzemské burze. Většina středoevro­pských zpravodajů pak sedí ve Varšavě a je pro ně nejjednodu­šší několikrát do roka zavolat pár známým, kteří mluví cizím jazykem, a poptat se jich na hodnocení situace. V jednom případě šlo dokonce o Slováka zrovna pracujícíh­o v Německu. Tato skupinka se v různých článcích navíc opakuje a chtě nechtě vytváří obrázek Česka ve světě založený na jejích vlastních politickýc­h názorech.

Kapitola sama pro sebe jsou pak čeští novináři a publicisté, kteří své postoje prosazují do světových médií. Jeden zvládl v článku pro zahraniční server ocitovat na prvním místě kolegu, aniž by přiznal, že pracuje ve stejné redakci. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia