Lidové noviny

Boj s Babišem a ANO na život a na smrt

- Ad LN 23. 10.: Babiš triumfoval a... JUDr. Martin Šešina, martin.sesina@notservis.cz

Máme po volbách a stalo se to, co bylo možno čekat. Vítězství ANO a pokračován­í boje všech proti tomuto vítězi voleb. Poražení dokola opakují, že s ANO nikdo nebude spolupraco­vat. Patrně všechny ostatní strany chtějí do opozice a tam okopávat kotníky vítězi voleb, házet klacky pod nohy, užívat obstrukce, hlasovat o důvěře vládě, o vydání Babiše a dalších k trestnímu stíhání, kritizovat, vyšetřovat, zkrátka co nejvíce škodit a to vše za slušný plat a bez starostí o věci veřejné. Ve sněmovně se bude pravděpodo­bně opakovat to, co v podstatě poslední dva roky.

Andrej Babiš bude nejspíše jmenován předsedou vlády, sestaví vládu, ta nedostane důvěru, bude následovat další pokus o sestavení vlády. Třeba se o to pokusí jakýsi slepenec z nynějších opozičních stran, těch, jež dají dohromady alespoň 101 hlasů. Jenomže ty k sobě váže pouze boj na život a na smrt s Babišem. Nic jiného je nezajímá. Ty se během několika málo měsíců neshodnou na ničem, a tak lze očekávat, že do roka, maximálně do dvou let půjdeme znovu k volbám. Nikdo ze stávajícíc­h politiků se nepoučil, že čím více budou bojovat proti Babišovi a ANO, tím více hlasů v dalších volbách získá. A dostane takový počet hlasů, že už k vládě nebude potřebovat nikoho. A to na hodně dlouho.

Přiznejme si, žemáme velké štěstí, že v naší armádě není důstojník s horkou krví, jakou mají občas plukovníci nebo generálové v jihoameric­kých zemích, který by s četou vojáků ukončil to trápení naší nepovedené demokratur­y, vyhnal poslance a uzavřel budovu sněmovny na dlouhá léta. Co tedy dělat? Myslím, že by se všechny strany, co hodlají v parlamentu prosedět čtyři roky pěkně v opozici bez odpovědnos­ti za nic, měly zamyslit nad tím, zda by nebylo lépe nahradit stávající panoptikum lidí, opakujícíc­h ohranou mantru „s tím ne, ne, ne, ne“, lidmi schopnými se domluvit. Nahradit stávající vedení stran těmi, kdo nebudou navenek říkat a slibovat, co všechno pro voliče chtějí udělat, těmi, kdo to opravdu chtějí a vědí, že třeba nemusím mít úplnou pravdu, že musím ze svých názorů slevit, také že je třeba naslouchat druhým a v dialogu s nimi udělat něco opravdu dobrého pro celou naši společnost. Dopisy jsou redakčně kráceny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia