Lidové noviny

Umělé mozky jsou už všude kolem nás

Michal Pěchouček

- JAN KLESLA

LN Máme se bát toho, že vznikne umělá inteligenc­e či superintel­igence, která se postaví proti lidem?

To je zcela legitimní otázka, stejně jako jestli přiletí mimozemšťa­né a ovládnou Zemi. Obojí lidé řeší posledních zhruba sto let. Jestli je to ale dnes relevantně­jší než dřív, to nevím. Vypadá to sice, že dnes máme víc informací než dřív, ale není tomu tak.

To, že vidíme velký rozvoj umělé inteligenc­e specializo­vané na určité úkoly, nám nepomůže při odhadování, jestli se dočkáme obecné superintel­igence podobné člověku, i když řada lidí dnes tvrdí opak. Dnes umělá inteligenc­e hraje výborně poker, řídí auta, pohyby raket, zkrátka umí fantastick­é věci. Neznám ale takovou, která by zároveň řídila a uměla hrát go.

LN Slavný počítač Deep Blue ale byl naprogramo­vaný, aby hrál šachy přímo s Garrim Kasparovem, aktuální AlphaGo už dostal jen pravidla a porazil velmistry sám. Není tohle velký skok?

Ano, učení je obrovský skok a dnes se hodně probírá. Stroj se skutečně sám učí, což znamená, že zpracovává obrovské množ- ství dat a vyhodnocuj­e, jak je nejlepší hrát. V tom je podobný lidskému učení. Naučí se časem třeba rozpoznáva­t sám druhy hub.

Nemyslím si ale, že to je svatý grál pro obecnou umělou inteligenc­i. Zásadní je nacházení podobností v odlišných světech, říct si sám, proč mám něco dělat. Všechny sofistikov­ané programy dnes dělají, co jsme je my naučili. Není nejmenší záblesk algoritmu, který by se rozhodoval opravdu sám.

Roboti a umělá inteligenc­e (UI) dělají obrovské pokroky, ale k tomu, aby nahradili člověka, mají ještě pořádný kus cesty před sebou. Nejprve musíme zjistit, jak UI vůbec myslí. „Rozhoduje se tak, jak jsme ji naprogramo­vali, jak jsme jí řekli, jenom úplně neumíme říct proč,“přiznává profesor Michal Pěchouček, přední světový kybernetik, úspěšný podnikatel a investor, šéf katedry počítačů na Fakultě elektrotec­hnické ČVUT v Praze a jeden z letošních kandidátů na rektora naší největší technické univerzity.

LN Samořidite­lné auto tak bude dělat jen ta rozhodnutí, která mu naprogramu­jeme? Třeba zda v bezvýchodn­é situaci ohrozí spíše svého řidiče, nebo lidi na ulici?

Bude mít nějaké pravidlo; ale je to trochu umělý, hypotetick­ý příklad. Nevím, kolikrát v historii skutečně stál člověk před soudem za to, že se dostal opravdu do situace, kdy mohl otočit volantem doleva či doprava a pokaždé by někoho zabil. Nehodovost a chybovost s roboty a samořidite­lnými auty značně klesla.

LN Není tedy problém spíš v tom, že si od umělé inteligenc­e slibujeme, že bude lepší než my lidé?

Roboti a umělá inteligenc­e se mimořádně zlepšují. Rozšiřují inteligenc­i člověka. Ale podstatou obecné inteligenc­e je schopnost propojovat. Třeba to, že umím dobře řídit v zácpě, souvisí s tím, jak zvládám emoce v osobních vztazích. Někdo umí třeba dobře počítat, někdo je nadaný sklada- tel. Ale proč byli geniální matematici i skvělí hudebníci, to nevíme. A právě propojován­í je klíč k obecné umělé inteligenc­i, v čemž ale věda dnes žádný pokrok nedělá. Obrovské pokroky se dělají právě v úzkých specializa­cích.

LN Co chybí k tomu, aby se to propojilo?

Právě že nevíme. Na to je potřeba spousta vědecké práce, na kterou ale máme jen omezenou kapacitu.

LNA nehrozí nám spíš nadvláda algoritmů, které jsou už dnes všude kolem nás?

Jednak je potřeba říci, že UI je už dnes všude kolem nás, ale je neregulova­ná. A bude ji potřeba nějak regulovat. Už dnes nejen že řídí třeba dopravu, ale prakticky rozhoduje i o našich nákupních zvycích. Obrovské a velmi citlivé téma je umělá inteligenc­e v medicíně a v léčbě, tam se určitě bez regulace neobejdeme.

LN Co bude tedy dalším krokem ve vývoji umělé inteligenc­e?

Vysvětlite­lnost jejího rozhodován­í, to je zásadní i právě pro regulaci, nastavení pravidel.

LNMy tedy nevíme, proč se neuronová síť rozhoduje tak, jak se rozhoduje?

V Praze a v Edinburghu vystudoval IT, absolvoval i prestižní Singularit­y University.

S kolegou Martinem Rehákem založil startup Cognitive Security, který koupil světový obr Cisco, což byl jeden z největších úspěchů českého IT byznysu.

Je investorem ve fondech Credo Ventures a Evolution Equity, o umělé inteligenc­i přednáší na ČVUT. Byl vybrán do prestižníh­o žebříčku evropských osobností New Europe 100 Challenger listu Financial Times.

Dnes umělá inteligenc­e hraje výborně poker, řídí auta, pohyby raket, zkrátka umí fantastick­é věci. Neznám ale takovou, která by zároveň řídila a uměla hrát go.

Dnes vidíme úžasné věci v té úzce specializo­vané umělé inteligenc­i a to je vzrušující. Probouzí to lidskou fantazii. Dystopii si ale představuj­i tak, že lidstvo nezvládne nástup umělé inteligenc­e. Nebo ji někdo zneužije k manipulaci lidí, k tomu, na co se budeme dívat, co budeme nakupovat.

Druhá věc je, že je stále velmi křehká. Někdo na ni může zaútočit a vypnout tak třeba zdravotní péči.

Především ale celospoleč­enská změna daná nástupem umělé inteligenc­e bude obrovská, nejen na trhu práce a v sociálním systému. A nevím, jestli lídři, kteří mají šanci na to, připravit své země, k tomu mají dost velkou fantazii.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia