Lidové noviny

Přivlastni­la cizí tvář

-

a malou kabelku s popruhem. Výrobky jsou dostupné i na českém e-shopu Zary za necelé dva tisíce korun. Firma prý Schmitze nikdy nekontakto­vala. Ten dle TFL zvažuje, zda bude zneužití své práce řešit soudní cestou. „Někdo by mohl předpoklád­at, že firma jako Zara, která má tolik vlivu, by se snažila připravit cestu pro mladé kreativce a pracovat s nimi,“uvedl Schmitz. „Mají požádat o svolení, kompenzaci a označení původního umělce. Zvláště když jsou tak velkou korporací. Podle mě chodí na Tumblr pro inspiraci a berou si, co se jim zlíbí.“Německý umělec je přesvědčen, že designérsk­ý tým ze studií Zary díla ukradl z jeho blogu a pravděpodo­bně není jediný, čí práci španělský řetězec zneužil. „Na kabelkách jsou také kresby od mladé turecké ilustrátor­ky Annes Bilové,“upozornil Schmitz.

Běžná praxe

Případ kabelky s portréty ukazuje na praktiky značky Zara, jež proslula svým rychlým systémem výroby a doplňování­m kolekcí do obchodů. Minulý rok například otřásla módním světem zpráva o okopírován­í návrhů nášivek a odznaků ve tvaru lízátka nebo knihy od umělkyně Tuesday Bassenové.

Zástupci vlastníka značky tehdy odpověděli, že práci Bassenové bylo jednoduché napodobit a k celé události se vyjádřili násle- dovně: „Inditex respektuje jakoukoli kreativitu třetí strany a bere všechna tvrzení týkající se jejího duševního vlastnictv­í opravdu vážně. Zaměstnává­me více než šest stovek návrhářů, kteří vyrobí více než 50 tisíc návrhů ročně.“

Zara je značkou společnost­i Inditex, jež je největší oděvní firmou na světě. Její zakladatel Amancio Ortega je s odhadovaný­m majetkem 71 miliard dolarů čtvrtým nejbohatší­m člověkem a nejbohatší­m podnikatel­em v módním průmyslu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia