Lidové noviny

Zkuste si vládnout a uvidíte

-

Svého času se říkalo, že do parlamentu skoro vždycky kandiduje hodně učitelů. A skutečně to tak bývalo. Tentokrát pedagogů ale moc není. Třeba vítězné ANO má jen jednoho, vysokoškol­ského, i když mezi takové bychom asi měli počítat také Helenu Válkovou, která má na vizitce jako povolání „poslankyně“. ODS má minimálně tři učitele včetně výrazného Václava Klause mladšího. Mezi Piráty bychom našli dva. Někoho možná překvapí, že v Okamurově SPD najdeme tři relativně mladé kantory, přitom v ČSSD jen jednoho (jednu), stejně jako u Starostů a lidovců. V TOP 09 jsou dva vysokoškol­ští učitelé. Stojí-li ale něco za povšimnutí, je to fakt, že se do sněmovny už nedostala soudružka učitelka Semelová, která pobuřovala svými výroky o Miladě Horákové. Ovšem zase se může věnovat učení.

Volby skončily, ale to ještě neznamená, že se může začít vládnout. Lidi mají pocit, že jde o jednoducho­u věc. Řeknete tak a tak a všichni musí poslechnou­t. Zkuste si to ale, třeba jen v malém. Ve vlastní domácnosti, na pracovišti nebo ve společném domě. Co neuděláte sami, nejspíš nebude, protože všichni najdou deset důvodů proti. Dokonce i když se něco odhlasuje, realizace vázne. A teď si představte, že máte řídit stát, nebo alespoň resort. Vezměme třeba takovou věc, jako je vzdělávání sester. Každý souhlasí, že je třeba jejich nedostatek řešit. Když ale parlament odhlasoval zákon, který vrací smysl středním zdravotnic­kým školám a přitom umožňuje vyhovět požadavkům EU na zdravotnic­ké vzdělávání, hned se objevují titulky typu „Upravený systém ošetřovate­lských kvalifikac­í nové sestřičky zřejmě nezajistí“. A vyšší odborné školy, které nově dostaly možnost přijímat absolventk­y stejně zaměřených středních škol rovnou do třetího ročníku, vypočítáva­jí, co všechno uchazečkám neuznají: teorii ošetřovate­lství, anatomii a fyziologii... Podmínky pro přijetí jsou totiž v kompetenci ředitele. A když má ředitel pocit, že by sestry měly studovat sedm, a nejen pět let, co naděláte?

Na stránkách společnost­i EDUin lze nalézt zajímavost vztahující se kmoderním technologi­ím, přesněji k asistenční­mu zařízení, jež nese jméno Aristotele­s, z produkce globálního výrobce hraček, firmy Mattel. Sliboval hlídat děti, ale nejen. Měl jim taky nabízet nápady, s čím a jak si hrát, odpovídat na jejich dotazy, utěšovat je, upevňovat jejichdobr­é mravy a učit je jazyky. Pokud ale některý rodič už sahá po platební kartě, měl by vědět, že po petici organizace Campaign for a Commercial-Free Childhood je všechno jinak. Stačilo pouhých 1500 podpisů a Mattel nápad na vývoj elektronic­kého vychovatel­e zrušil. Proti se otevřeně postavili dva američtí zákonodárc­i a také psychologo­vé. Argumentuj­í zejména tím, že takový prostředek představuj­e hrozbu odcizení a robotizace výchovy a vzdělávání dětí, v nichž chybí ten nejdůležit­ější, tedy rodičovský prvek. Takže skutečným rodičům nezbývá než hlídat a taky dál odpovídat pořád dokola. Jako roboti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia