Lidové noviny

Být druhý v lize, nebo vyhrát pohár?

Program Mol Cupu – osmifinále

- MILOSLAV NOVÁK

Je výhodnější získat druhé místo ve fotbalové lize, nebo vyhrát domácí pohár? V předchozíc­h letech jasná priorita se pro české kluby v letošním ročníku může změnit. Nové pořádky přicházejí s postupy do příštího ročníku evropských pohárů.

PRAHA Plzeň mašíruje k titulu, s jedenáctib­odovým náskokem po jedenácti kolech si jde pro účast v základní skupině Ligy mistrů, která s sebou přináší bonus 12,7 milionu eur, v přepočtu přibližně 336 milionů korun.

ANALÝZA

Podmínkou samozřejmě je, že letošní vítěz Ligy mistrů ve své soutěži skončí na pozicích, které zajišťují přímý postup, což je velmi pravděpodo­bné. A pak má český šampion jistotu milionovéh­o pokladu. Pokud ne, půjde do závěrečnéh­o předkola kvalifikac­e.

Jelikož Plzeň má takřka nedostižný náskok, což v minulých týdnech odkývali i trenéři Slavie či Sparty, o co se vlastně hraje?

Dvanáct klubů včetně tří z nižších soutěží bude dnes a zítra bojovat v osmifinále­Mol Cupu, zbývající dva duely jsou odložené na příští a následujíc­í týden.

A buďte si jistí, že trenéři postaví to nejlepší. Bez ohledu na postavení v nejvyšší soutěži. Ještě nikdy v české historii triumf v domácím poháru nebyl tak lákavý.

Pravda, už letos šel do skupino- vé fáze Evropské ligy vítěz domácího poháru přímo, ale Zlín měl štěstí na shodu několika okolností v Premier League. Příští rok má vítěz českého poháru díky silné- mu koeficient­u účast jistou bez ohledu na další podmínky. To je zásadní novinka.

Nemusí do žádné kvalifikac­e, nečekají ho nástrahy předkol. Za

Dnes Olomouc - Jablonec (17.00) Teplice - Hradec Králové (18.00)

Zítra Domažlice - Mladá Boleslav (14.30) Vlašim - Zlín (15.00) Sparta - Baník Ostrava (17.00) Jihlava - Slavia (18.00)

1. listopadu Slovan Liberec - Karviná (16.30)

10. listopadu Viktoria Plzeň - Slovácko (18.00)

účast v základní skupině každý z osmačtyřic­eti klubů dostane bonus přibližně 70 milionů korun.

Ve hře je třináct prvoligový­ch klubů (všechny kromě Dukly, Bohemians a Brna), dva druholigov­é (Vlašim, Hradec) a jeden třetiligov­ý (Domažlice).

Dřív přehlížená soutěž nabrala na prestiži. Vyhrát čtyři utkání a klubmá na podzim 2018 zajištěné poháry.

Nebo je snad lepší soustředit se na nejvyšší soutěž jako v minulosti, vybojovat druhou příčku a žít sen o Lize mistrů? S rizikem, že do pohárů nemusí postoupit vůbec?

Posuďte sami, co čeká kluby příští rok v létě.

Český vicemistr půjde do 2. předkola Ligy mistrů do nemistrovs­ké části, což je novinka, dosud druhý tým hrál o Ligu mistrů od 3. předkola.

Narazí na druhého v pořadí z jedné z těchto soutěží: Turecko, Nizozemsko, Řecko, Švýcarsko a Rakousko. V poslední sezoně na druhém místě skončily kluby Istanbul Basaksehir, Ajax, AEK Atény, Young Boys Bern a Austria Vídeň.

Pro českého vicemistra je zásadní, aby v létě druhé předkolo zvládl.

Jednak bude mít dál šanci bojovat o Ligu mistrů a zároveň jistotu základní skupiny Evropské ligy, kam nově půjdou poražení z 3. předkola Ligy mistrů nemistrovs­ké části.

Rozmanitá cesta vicemistra

Pokud první výzvu nezvládne, dostane šanci v třetím a pak případně ve čtvrtém předkole Evropské ligy. Ale to je zároveň velmi složitá cesta, což letos poznaly Sparta i Mladá Boleslav.

Vítěz 3. předkola Ligy mistrů postoupí do závěrečnéh­o play off, odkud vede cesta buď do skupiny a ke stovkám milionům, nebo zase „jen“do Evropské ligy. To se nemění.

Pro vicemistra se tak nabízí rozmanitá cesta, jež je však plná zádrhelů. Nemůže si totiž vybrat a musí podstoupit riziko v druhém předkole Ligy mistrů, odkud by ho neúspěch poslal do kvalifikac­e Evropské ligy.

Je proto lepší vyhrát pohár, nebo brát stříbro v lize?

Pokud český pohár vyhraje tým, který skončí na prvním nebo druhé místě ligové soutěže, sladkou odměnu v podobě přímého postupu do Evropské ligy získá třetí tým nejvyšší soutěže.

 ?? Díky triumfu v poháru hraje nyní Zlín skupinovou fázi Evropské ligy. FOTO MAFRA – LUDĚK OVESNÝ ?? Loňští vítězové.
Díky triumfu v poháru hraje nyní Zlín skupinovou fázi Evropské ligy. FOTO MAFRA – LUDĚK OVESNÝ Loňští vítězové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia