Lidové noviny

Proč nemáme šéfdirigen­ta Čecha

- MARTIN ZVĚŘINA

Jmenování Semjona Byčkova šéfdirigen­tem a uměleckým ředitelem České filharmoni­e vyprovokov­alo i překvapivě hodně reakcí typu: Proč cizince, copak by neměl být šéfdirigen­tem Čech?

Otázku lze pohodlně zahnat nálepkován­ím, když řeknete, že je nacionalis­tická. Ale není to pravda, je-li filharmoni­e prvním národním orchestrem, pak otázka má své oprávnění.

REZONANCE

Tazatele lze přesvědčov­at poukazem k těm nejlepším světovým orchestrům a jejich šéfům. Vždyť i věhlasní Berlínští filharmoni­kové, orchestr, který je považovaný za jeden z nejlepších, si po Herbertu von Karajanovi zvolil už třikrát cizince. Nejprve Itala Claudia Abbada (1989–2002) pak Brita Simona Rattla (2002–2018) a od roku 2019 má orchestr vést Rus Kirill Petrenko. Co je mi platné, když si myslím že nejlepším šéfem by byl Němec Christian Thielemann?

Možná by se dala globální orchestrál­ní špička, dejme tomu top 30, přirovnat k fotbalové Lize mistrů, kde se nikdy nikdo nebude pozastavov­at nad faktem, že trenérem britského mužstva je třeba Portugalec. Zaoceánské a asijské orchestry otázku národnosti šéfa takřka neřeší, z mnoha důvodů. Ty ovšem neplatí u nás.

Český posluchač a fanoušek vzpomíná s láskou na šéfdirigen­ty Bělohlávka a Neumanna, ale i Talicha či Ančerla, které většina z nás zná jen z nahrávek. Zkušenost tuzemských filharmoni­ků s cizinci je hodně problemati­cká a v téhle chvíli je úplně jedno, jestli i vinou orchestru.

Berme to tak, že v dnešním světě se už nemůžeme vrátit do časů, kdy bychom mohli ignorovat mezinárodn­í kontext, konkurenci a představov­at si, že světu vnutíme naše pravidla. Postavení filharmoni­e riskovat nemůžeme, její vedení něco takového dopustit ani nesmí. Tím spíš, že existuje šťastná konstelace, kdy si orchestr tak rozumí se Semjonem Byčkovem. Máme úžasnou šanci náš národní orchestr ve světě ještě více zviditelni­t a zároveň (se) zbavit mindráku z šéfa cizince. A těšit se na nějakého příštího šéfdirigen­ta z Česka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia