Lidové noviny

ČSSD po debaklu: půl miliardy dluhů

Sociální demokraty čekají tvrdé škrty S 35 poslanci ztratili i významný zdroj příjmů Vedení: Zvládneme to

- KATEŘINA SURMANOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek stavěl v kampani na tom, že utahování opasků není cestou k prosperitě. Kvůli tomu, jak volby dopadly, je to ale přesně to, co kdysi nejsilnějš­í levicovou stranu čeká. Přišla o 648 tisíc voličů a 35 poslanců, což v řeči peněz způsobí za čtyřleté sněmovní období výpadek ve výši zhruba 183 milionů korun.

Strana má navíc nad hlavou gilotinu v podobě 337 milionů, které dluží svému bývalému právníkovi Zdeňku Altnerovi za to, že jí před lety pomohl vysoudit Lidový dům – jednu z lukrativní­ch nemovitost­í, jimiž strana ručí za úvěry a půjčky. Ty loni dosáhly necelých 258 milionů. Dohromady to dělá více než půlmiliard­ový závazek.

Už loni zahájila ČSSD první vlnu úspor, aby se připravila na možné dopady dluhu za Altnerem, zredukoval­a peníze na mzdy i kampaně. Teď ji to čeká znovu a ve větším. Na rozdíl od ODS, která podobným pádem prošla v roce 2013, strana nikdy nemohla spoléhat na sponzorová­ní od fi- rem. V drtivé míře její hospodařen­í leží na penězích od státu a darech členů. Víc posílají ti, kdo získají funkci, už proto, že si to mohou snáze dovolit. A takových lidí po sněmovním debaklu ubude.

Krach jedné ze stálic české politické scény by neměl být na programu, banky jsou ochotné stranu úvěrovat – i díky tomu, že může ručit hodnotnými budovami. Ale lehký život partaj nečeká. „Finanční dopady výsledku voleb analyzujem­e. Už teď ale lze říct, že možná úsporná opatření fungování strany neohrozí,“sdělil LN Martin Starec, ekonomický ředitel ČSSD. Podobně to vidí místopředs­eda Jan Birke: „Jsem si jist, že ČSSD situaci zvládne.“

Klíčové pro tento optimismus budou výsledky regionální­ch a krajských voleb. Kdyby měl odliv voličů od ČSSD pokračovat i tam, rozdrolí se sebevědomí straníků i přísun peněz za mandáty. Pokračován­í na straně 2 Poznámka na straně 10

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia