Lidové noviny

Kalousek už není nesmrtelný

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Před čtyřmi lety o něm mluvili členové TOP 09 jako o nesmrtelné­m politikovi. Miroslav Kalousek získal ve Středočesk­ém kraji nejvíc preferenčn­ích hlasů. TOP 09 skončila ve volbách s 12 procenty na čtvrtém místě.

O čtyři roky později, během kterých se stal Kalousek předsedou a vystřídal na pozici Karla Schwarzenb­erga, je všechno jinak. TOP 09 se horko těžko přehoupla přes pětiprocen­tní hranici a čeká ji restart. Spoluzakla­datel strany Kalousek po dvou letech v šéfovské pozici končí.

„Zásadním důvodem, proč nebudu kandidovat na žádnou volenou funkci, je mé pevné přesvědčen­í, že by mělo dojít ke společnému po- stupu demokratic­kých subjektů od středu doprava. Toto je šance pro nového předsedu TOP 09, který nebude zatížen předsudky, jež vůči mně panují,“uvedl ve svém prohlášení Kalousek. Narážel tak na svůj pokus utvořit širší spolupráci pravicovýc­h stran, ty však odmítly. V kuloárech se mluvilo o tom, že překážkou byl právě Kalousek.

Jen málokterý politik vzbuzuje bouřlivějš­í reakce. A to nejen u voličů, ale i u kolegů. Ve sněmovně zasedl už v roce 1998, tehdy za KDU-ČSL. Je tak jednou z posledních výrazných tváří, které utvářely politiku 90. let. Zatímco po Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi je už dávno v poslanecký­ch lavicích prázdno, Kalousek zůstává. A to i nyní – byť už nebude mít funkci ve vedení parlamentn­í strany, sám dodává, že z politiky rozhodně neodchází a dál bude slyšet.

Jeho TOP 09 má teď měsíc na to, aby zvolila nový směr. V listopadu proběhne volební sněm. V souvislost­i s pozicí předsedy zaznívá ve straně několik jmen. Euro- poslanec Jiří Pospíšil, místopředs­edkyně Markéta Pekarová Adamová a senátor Tomáš Czernin. První dva možnou kandidatur­u nevyloučil­i.

To, že Pospíšila navrhne, už řekl předseda jihomoravs­ké organizace Jan Vitula. V čele strany by si ho podle svých slov dovedl představit odstupujíc­í první místopředs­eda Marek Ženíšek. Pospíšila však odmítl sám Kalousek. Podle něj má stejné limity jako on – Kalousek založil stranu po odchodu z KDU-ČSL, Pospíšil kandidoval za TOP 09 do europarlam­entu po odchodu z ODS. Roli ale hrají i osobní nesympatie obou mužů.

„Jsem členem a jsem ochotný pro stranu pracovat, máme před sebou komunální volby. Ale teď jsem řadovým členem. Teď je to na členech TOP 09, vyslechnu si jejich názory a pak o tom budu uvažovat,“řekl LN Pospíšil na otázku, jak vidí svoji budoucnost ve straně. Pospíšil podal přihlášku do TOP 09 v sobotu, v neděli ji regionální organizace v Praze 6 přijala.

Adamová se chce o kandidatuř­e rozhodnout do pátku. Někteří členové strany, se kterými LN hovořily, by ji však viděli raději ve funkci první místopředs­edkyně, kde by ještě sbírala zkušenosti.

Poslední jmenovaný Tomáš Czernin o funkci předsedy příliš nestojí. „Už jsem dnes řekl, že mám odpovědnos­t senátora, nebráním se kandidatuř­e do užšího vedení, ale na předsedu spíš ne. Přece jen mám ještě poměrně rozsáhlé hospodářst­ví, synové ještě nejsou dostatečně zralí a nemůžu si dovolit to opustit,“vysvětlil LN Czernin.

Spekuluje se i o dalším europoslan­ci za topku Luďku Niedermaye­rovi, ten však není členem strany. Koho by si na svém postu v čele uskupení, které spoluzaklá­dal, představov­al, Kalousek nesdělil.

Miroslav Kalousek už nebude kandidovat na předsedu TOP 09. Strana má měsíc na to, aby si zvolila nové vedení.

 ?? Ale jen ve funkci předsedy TOP 09. Poslancem zůstává a chce být dál slyšet. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Miroslav Kalousek končí.
Ale jen ve funkci předsedy TOP 09. Poslancem zůstává a chce být dál slyšet. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Miroslav Kalousek končí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia