Lidové noviny

Socialisté po debaklu: půl miliardy dluhů

ORANŽOVÁ ČÍSLA

-

Když loni pražský městský soud rozhodl, že sociální demokraté mají Altnerovi dluh vyrovnat, sestavil oranžový hospodář dvacetibod­ový scénář úspor, které měly generovat 55 milionů ročně. Starec škrtal ve všem – v nákladech na reprezenta­ci, provozu, odměnách zaměstnanc­ům. Protože ale strana nechtěla masově propouštět a zavírat regionální kanceláře, šetřilo se spíše po drobných. Například v roce 2015 dala ČSSD na mzdy 65,7 milionu, za loňský rok 58 milionů korun.

Vedle rušení okresních sekretariá­tů sociální demokraté nechtěli ani rozprodáva­t své budovy a pozemky, které měly podle loňské výroční zprávy hodnotu 603 milionů korun. Bohuslav Sobotka, loni na jaře ještě z pozice předsedy partaje, odmítl drasticky škudlit také na kampani. Podle logiky, že kampaň přináší hlasy, hlasy mandáty a mandáty peníze. „Musíme mít alespoň elementárn­í prostor, abychom mohli konkurovat ostatním politickým stranám,“řekl tehdy.

Logická posloupnos­t se naplnila jen částečně. Strana vydala za agitaci skoro celý devadesáti­milionový limit, ale hlasy, mandáty ani peníze to nepřineslo. Proto je otázka, jestli tentokrát Starcova analýza neukáže, že se bude muset propouštět, prodávat nebo zavírat oblastní kanceláře.

Jak to bude s Altnerem?

Nejistota, zda a kolik bude třeba uhradit v kauze Altner, ještě nějakou dobu potrvá. ČSSD, která nejdřív říkala, že dluh hned srovná, si to vzápětí rozmyslela a podala odvolání k Nejvyššímu soudu, který určil, že dokud nerozhodne, ČSSD nic neplatí.

Už tak spletitá a vleklá pře se ještě zkomplikov­ala, když Zdeněk Altner loni v listopadu zemřel. Pozůstalí zjistili, že nevědí, kde má sám Altner jaké dluhy, a někteří začali dědictví odmítat. Jmenovitě Altnerův nejstarší syn, který už má sám děti a o jejich nárocích jedná opatrovnic­ký soud.

Až pak bude jasný okruh těch, mezi něž se má dělit odkaz. Až pak

183 milionů

činí výpadek příjmů ČSSD za poslanecké mandáty a jednorázov­ý příspěvek za volby v následujíc­ích čtyřech letech

337 milionů

je dluh ČSSD vůči pozůstalým advokáta Zdeňka Altnera

258 milionů

činil úhrn půjček a úvěrů strany v roce 2016

137,9 milionu

byly loni výdaje na provoz a mzdy

půjde dokončit dědické řízení. A až pak může svoje zkoumání zahájit Nejvyšší soud (NS). „Stále čekáme na závěry z dědického řízení,“potvrdil LN mluvčí soudu Petr Tomíšek. NS totiž potřebuje přesně stanovený okruh dědiců.

Sociální demokraté se pokoušeli ze sebe tohle nepředvída­telné břemeno setřást mimosoudní­m vyrovnáním, ale advokát Altnerovýc­h Václav Veselý opakovaně uváděl, že nabízené částky nebyly dostatečné.

ODS příkladem

Kdyby oranžoví chtěli radu od někoho, kdo trudnou zkušenost politickéh­o propadáku už zažil, mohou se obrátit ke kolegům z ODS a KDU-ČSL. Občanští demokraté v roce 2013 přišli najednou o vyšší počet poslanců než nyní ČSSD, konkrétně o sedmatřice­t, ale netížily je tak velké finanční závazky. Také se v ODS tolik nerozpakov­ali při rušení pozic krajských manažerů a propouštěn­í a strana se urychleně přestěhova­la z honosné novostavby Polygon House do skromného útočiště v Truhlářské ulici.

Lidovci vypadli ze sněmovny v roce 2010. Pavel Bělobrádek tehdy přebíral stranu, z níž prchali členové i voliči, zato se jí pevně držel více než čtyřicetim­ilionový dluh. Podařilo se ho splatit díky redukci zaměstnanc­ů, výloh, vyššímu pronájmu paláce Caritas a penězům z návratu do sněmovny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia