Lidové noviny

ANO vábí, ODS rázně odolává

- MARTIN SHABU

PRAHA Vedení ODS vytrvale opakuje, že vláda s hnutím ANO nepřichází v úvahu. Naposledy to prohlásil předseda strany Petr Fiala včera odpoledne: „Říkali jsme to před volbami a říkáme to i po volbách. Myslím, že by si měli všichni zvyknout, že my s hnutím ANO o vládě vyjednávat nebudeme.“Tento postoj odsouhlasi­lo všech 25 členů nového poslanecké­ho klubu. Ani mimo sněmovní vody není v ODS žádný vetší tlak na vstup do vlády.

Ještě před večerním jednáním s Babišem o podobě příští sněmovny pak tento postoj posvětila výkonná rada strany. ODS by však ráda prosadila do čela sněmovny Petra Fialu. Jenže ANO má také svého kandidáta na tuto funkci, Radka Vondráčka, a na tomto postu podle večerního prohlášení Babišova strana trvá.

Důvodů pro tvrdošíjný postoj ODS vůči vládní nabídce je několik. Zaprvé podstatná část voličů jí svěřila hlas právě proto, že avizovala, že s Babišovým hnutím ve vládě nebude. Názorový kotrmelec tak krátce po volbách by proto chápali jako zradu.

A to za situace, kdy jsou jedním ze scénářů možného vývoje i předčasné volby, není dobré. Případný vstup ODS do vlády s ANO nebyl na programu ani večerního jednání obou stran. „My jsme vzali na vědomí, že ODS nechce žádnou diskusi o nějaké spolupráci. Tím pádem v tom máme jasno,“prohlásil pak Babiš. Na příští týden podle svých slov plánuje druhé kolo jednání se všemi stranami.

Ani „tahák“nemusí zabrat

„Jestli si vládu s Babišem nepřeje třeba 50 procent našich voličů, pak mezi straníky je to 80 pro- cent,“řekl LN člen pražské ODS. Podle něj by nepomohlo, ani kdyby ANO přišlo k jednacímu stolu s „neodolatel­nou“nabídkou typu „vezměte si ve vládě posty silových resortů vnitra, financí a ještě i šéfa Poslanecké sněmovny“. Jako významné riziko totiž členové ODS vnímají skutečnost, že Babiš může vládního partnera ob- cházet ve sněmovně za pomoci hlasů Okamury či KSČM.

Dalším důvodem je skutečnost, že Fiala díky slušnému volebnímu výsledku, jakkoli s propastným rozdílem oproti vítězi, je těžko zpochybnit­elnou autoritou. Stranu provedl soutěskou smrti po pádu Nečasovy vlády, stabilizov­al stranické finance a ještě přihodil několik procent oproti posledním volbám. A v neposlední řadě má spojence prakticky ve všech významných regionech. Ať už jde o severní Moravu, kde obhájil poslanecký mandát a post šéfa klubu Zbyněk Stanjura, či o jih Moravy, kde ODS získala tři mandáty. Jeden z nich patří staronovém­u poslanci a exministru spravedlno­sti Pavlu Blažkovi, který je považován za Fialova klíčového spojence.

Nejdřív Praha

Jinými slovy, předsedovi případní vnitrostra­ničtí vyzyvatelé to nebudou mít vůbec snadné. A to ani Václav Klaus mladší, který v prvních povolebníc­h komentáříc­h signalizov­al nespokojen­ost s celkovými procenty pro ODS a její opětovnou rolí v opozici.

Ve straně je teprve rok. V jeho prospěch sice mluví po Babišovi druhý největší počet kroužků, oproti tomu i pražští spolustran­íci upozorňují, že nejde o závratně vysoký výsledek. Připomínaj­í v této souvislost­i rok 2013. V těžkých dobách po kauze Nagygate se tehdejší stranické lídryni Miroslavě Němcové podařilo získat největší podíl preferenčn­ích hlasů ze všech zvolených poslanců a poslankyň: 26 866.

Jako pravděpodo­bnější varianta přichází v úvahu možnost, že Václav Klaus mladší na základě solidního volebního výsledku otestuje svou vnitrostra­nickou popularitu v pražském regionu. Zatím přichází v úvahu volební sněm v Praze 28. listopadu. Tam by měli skládat účty lidé ze současného vedení pražského regionu.

Kupříkladu jeho předseda a zároveň dvojka pražské kandidátky Filip Humplík sice získal relativně vysoký počet preferenčn­ích hlasů, ale na sněmovnu to tentokrát nestačilo.

Samotný Klaus mladší zatím neřekl, zda vůbec ve straně chce nějakou významnějš­í funkci získat. Naznačil, že by se k tomu mohl vyjádřit příští týden. Spoléhat může prozatím na podporu minimálně části buňky v Praze 6, za niž do sněmovny kandidoval. A v politice se mu může hodit i fanklub prvního předsedy strany – Václava Klause staršího.

Hnutí ANO přesvědčuj­e ke spolupráci občanské demokraty. Vzkazy Andreje Babiše přes média o vládě, kterou by si dokázal s ODS představit, ale ve straně nerezonují. „Jestliže si vládu s Andrejem Babišem nepřeje třeba padesát procent našich voličů, pak mezi straníky ODS je to osmdesát procent“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia