Lidové noviny

„Volič nás ve vládě nechce“

-

KDU-ČSL nehodlá podpořit ani menšinový kabinet. Bělobrádek nabídl svou funkci

PRAHA Předsednic­tvo KDU-ČSL včera doporučilo, aby strana šla do opozice a nepodporov­ala ani žádnou menšinovou vládu. Konečné rozhodnutí bude mít v pátek celostátní výbor. Uvedl to předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Zopakoval, že volby byly neúspěšné a že v pátek dá svou funkci k dispozici. Záleží tedy na celostátní konferenci, zda se ho rozhodne odvolat.

„Domníváme se, že tady nevzniká kombinace, která by byla pro Českou republiku vhodná za účasti nebo hodná podpory KDU-ČSL. Také je to výraz naší pokory a zpytování svědomí, protože jsme nedostali od voličů takový mandát, jaký bychom si podle našeho soudu zasloužili. Je potřeba se tedy soustředit na práci uvnitř strany, odstraňova­t chy- by,“řekl Bělobrádek. Domnívá se, že strana bude konstrukti­vní opozicí. „Nebudeme říkat, že vláda dělá vše špatně, když to nebude pravda. Tam, kde to bude mít smysl, ji budeme podporovat. Pro nás je důležité, abychom i z opozice mohli bojovat s tím, aby se tady nerozkláda­l parlamentn­í demokratic­ký systém,“doplnil předseda lidovců.

Ať přijmou odpovědnos­t silnější

Stejný názor má i místopředs­eda strany Ondřej Benešík. „Volič nám jasně řekl, že nás ve vládě nechce, že nás vidí v opozici,“sdělil. Podle něj je na stranách, které získaly silnější mandát než lidovci, aby přijaly odpovědnos­t a dohodly se na vytvoření vlády. Benešík také řekl, že pokud by celo- státní výbor zavázal stranu, aby o vstupu do vlády jednala, na svou funkci místopředs­edy by rezignoval.

Své setrvání ve vedení strany by v takovém případě zvažoval i další místopředs­eda Jan Bartošek. Ten se včera stal šéfem desetičlen­ného poslanecké­ho klubu KDU-ČSL. Prvním místopředs­edou bude Jiří Mihola, který lidovecké poslance vedl v předchozí sněmovně, řadovým místopředs­edou pak Benešík.

Strana ztratila proti roku 2013 zhruba 40 000 hlasů a přišla o čtyři poslanecké mandáty. „Shodli jsme se, že to je kombinace komunikace a některých chyb, kterých jsme se dopustili,“řekl včera Bělobrádek. Další řádný sjezd KDU-ČSL by se měl konat na jaře roku 2019. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia