Lidové noviny

Babiš: Do boje o Hrad nikoho nevyšleme

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Před prvním kolem prezidents­kých voleb v roce 2013 se Andrej Babiš nadechl a v rozhovoru pro server Česká pozice spustil o Miloši Zemanovi: „Je to kandidát, který by si prezidents­kou kandidatur­ou pouze léčil ego, jako prezident by dál rozděloval společnost. Z Hradu by se za jeho prezidents­tví stalo opět mocenské centrum, v němž by měl hlavní slovo lobbista Miroslav Šlouf a další kontroverz­ní osoby spjaté se Zemanovou politickou kariérou.“

Bez konkurence

Jenže časy se mění. Zeman se stal prezidente­m, Babišovo hnutí ANO vyhrálo volby a z obou se stali politici, kteří se vzájemně potřebují. Zeman příští týden pověří Babiše vyjednáván­ím o nové vládě. Předseda ANO zase včera oznámil, že hnutí nebude nominovat vlastního kandidáta na prezidenta. Zájemci mají možnost přihlásit kandidatur­u do 7. listopadu.

„Z hnutí se nikdo nepřihlási­l, žádného jiného kandidáta nemáme. My teď řešíme sněmovnu. Nechápu, proč se pořád ptáte nás, když ani jiné strany nevysílají svého kandidáta. Je plno jiných kandidátů, ať si lidé zvolí, kdo se jim bude líbit,“řekl včera LN Babiš.

O tom, že hnutí nevyšle do prezidents­kých voleb svého „koně“, se spekuloval­o delší dobu. Zaprvé z důvodu, že pro ANO od začátku nebyly volby na Hrad prioritou. Babiš veškerou pozornost zaměřil na dobývání sněmovny. Druhým důvodem je, že nechtěl Zemana vlastním kandidátem provokovat. Hnutí ve sněmovních volbách dalo hlas 1,5 milionu lidí, kdyby postavilo do prezidents­kých voleb vlastního člověka, Zemanovi by značně konkuroval. Babiš potřebuje prezidento­vu náklonnost při přípravě nové vlády.

Lze říci, že Zeman je z důležitých politiků jediným, kdo je ochotný s Babišem v současnost­i spolupraco­vat. V uplynulém volebním období nedokázal lídr ANO s nikým z předsedů parlamentn­ích stran najít společnou řeč. Výsledkem je, že po volbách s ním nikdo ze stran, které by Babiš do koalice preferoval, nechce spolupraco­vat.

Zemanovi však po odpadnutí hrozby jménem ANO zbývá ještě jeden úkol – vyjít vstříc Tomiu Okamurovi, který se rozhoduje, zda jeho SPD do prezidents­kých voleb kandidáta vyšle, či ne. I Okamura by byl pro Zemana nemalým ohrožením.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia