Lidové noviny

Těžaři lithia: Není za námi žádný Bakala

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Před volbami to vypadalo, že nic není důležitějš­í než ochránit lithiová ložiska pod Krušnými horami před zahraniční­m kapitálem. Po sečtení hlasů pro jednotlivé strany nastalo ticho, do něhož se včera ozvala australská těžařská firma EMH, kolem níž se spor točil. Sdělila, že za ní nejsou žádní majitelé napojení na Zdeňka Bakalu, jak naznačoval­i komunisté s hnutím ANO, a že chce na těžbě lithia s českým státem spolupraco­vat.

Předvolebn­í hádka vyústila v usnesení staré sněmovny, kterým vyzvala vládu, aby zrušila memorandum, jež s těžaři podepsal ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD). Kritici tvrdili, že je to odevzdání národního bohatství do cizích rukou, obhájci, že je to způsob, jak zajistit nějaké benefity pro Česko, když už je kvůli povolovací­mu procesu stejně jasné, že přednostní právo na těžbu mají těžaři.

Vítěz voleb Andrej Babiš (ANO) k tomu předevčíre­m řekl, že chce „právní analýzu a zrušení platnosti memoranda“. Jeho výtkymimo jiné spočívaly v tom, že společnost EMH nemá dohledatel­né vlastníky a sídlí v daňovém ráji na Britských Panenských ostrovech.

Generální ředitel EMH Keith Coughlan nabídl včera pomyslnou ruku ke smíru. Předložil dokument, který má doložit, že firma je plně australská, tam sídlí a tam daní. Peníze na investici EMHdává dohromady za pomoci úpisů cenných papírů na burze a o část obchodů se starají profesioná­lní zahraniční fondy. Ty neodhalí drobné podílníky veřejně, ale EMH má jejich soupis připraven pro české úřady. Zatím ale těžaři od protinožců čekají, až bude jasné, s kým vlastně mají dál jednat. Stará vláda už nemá legitimitu a nová se zatím nerýsuje.

Coughlan také uvedl, že pro něj a firmu EMH je memorandum důležité, protože deklaruje vůli obou stran pustit se do těžby. Dodal, že EMH je připravená dostát svému příslibu, že zpracovate­lský závod na vytěženou surovinu vybuduje v Ústeckém kraji, aby tady zůstala pracovní místa a daňové odvody.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia