Lidové noviny

„Přítel Gerhard“v ruských službách

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Mezi třicítkou oceněných, kterým prezident Miloš Zeman ve Vladislavs­kém sále předá v sobotu 28. října státní vyznamenán­í, bude podle informací MF Dnes také bývalý spolkový kancléř Gerhard Schröder. Jak zjistily LN, má někdejší lídr německých sociálních demokratů získat Řád bílého lva za rozvoj česko-německých vztahů a podporu Česka při vstupu do EU.

Faktem je, že Schröder v letech 1998 až 2005, kdy byl kancléřem, partnerstv­í s Českem prosazoval. Do Prahy jako šéf německé vlády zavítal celkem pětkrát. Dvakrát pak již v politickém důchodu „přítel Gerhard“podpořil jako zvláštní host předvolebn­í kampaň ČSSD.

Doma v Německu ale Schröder, který je jediným žijícím exkancléře­m, platí za exponenta ruských zájmů. Po skončení politické kariéry se naplno vrhl do manažerské­ho byznysu. Koncem roku 2005 zasedl v dozorčí radě podmořskéh­o plynovodu Nord Stream, který většinově patří ruskému Gazpromu. Později vyšlo najevo, že ještě jako končící kancléř sjednal pro ruský plynárensk­ý gigant výhodné vládní záruky na půjčku u Deutsche Bank v hodnotěmil­iardy eur.

Před měsícem pak Schröder dostal v Rusku další významný post. Stal se předsedou správní rady těžařské společnost­i Ros- něfť, která většinově patří ruskému státu. Do funkce ho nominovala přímo ruská vláda.

Jak Gazprom, tak Rosněfť mají přitom významné kontrakty v Česku. Gazprom v Česku podniká prostředni­ctvím firmy Vemex v maloobchod­ní síti s energiemi, Rosněfť dodává na český trh ropu prostředni­ctvím polského PKN Orlen, jinak též většinovéh­o majitele Unipetrolu.

Písničkář i rychlobrus­lařka

Schröder každopádně není jediným sociálněde­mokratický­m politikem z ciziny, který nejvyšší české vyznamenán­í obdrží.

Řád bílého lva si převezme také Michael Häupl, který je vídeňským primátorem dlouhých 23 let.

Hrad oficiálně žádná jména předem nekomentuj­e, a tak jsou definitivn­ě jistí jen ti ocenění, které avizoval sám prezident Zeman. Mezi předem ohlášené patří kromě Häupla třeba písničkář Jaromír No- havica nebo rychlobrus­lařkaMarti­na Sáblíková. Nepřímo Zeman potvrdil i ocenění pro zakladatel­e Českého institutu informatik­y, robotiky a kybernetik­y (CIIRC). S ruským prezidente­m Vladimirem Putinem

Tím je Vladimír Mařík, jehož jméno ale Zeman nevyslovil.

Historik i pilot RAF

LN se podařilo získat ještě další

jména osobností, které s největší pravděpodo­bností čeká 28. října ocenění na Hradě.

Medaili Za zásluhy by si měl převzít historik Petr Čornej, býva- lý rektor Literární akademie a emeritní profesor Pedagogick­é fakulty UK, který se specializu­je na husitskou éru.

Řád Bílého lva by měl obdržet sedmadevad­esátiletý Miroslav Liškutín, kromě Emila Bočka jediný z žijících pilotů Královskéh­o letectva (RAF), který od roku 1948 žije v emigraci ve Velké Británii. Liškutín byl letos povýšen do hodnosti brigádního generála. Dekret mu během své červnové návštěvy Londýna předal sám Zeman.

Jak již informoval­a MF Dnes, ocenění by měly získat i další osobnosti z řad vojáků. Třeba Karel Pézl, bývalý náčelník Generálníh­o štábu z let 1991–92, nebo Antonín Šubrt, tankista a příslušník zahraniční­ch legií na západní frontě.

Toho navrhla Poslanecká sněmovna in memoriam – Šubrt zemřel již v roce 1961 na následky zranění v továrně Poldi Kladno, kde po vyhazovu z armády pracoval jako slévač.

Bývalý kancléř a kremelský lobbista Gerhard Schröder má obdržet Řád bílého lva za vztahy s Českem.

 ?? A tehdejší český premiér Miloš Zeman – Cheb 2001 FOTO ČTK ?? Gerhard Schröder
A tehdejší český premiér Miloš Zeman – Cheb 2001 FOTO ČTK Gerhard Schröder
 ?? – Berlín 2005 FOTO ČTK ??
– Berlín 2005 FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia