Lidové noviny

Aktivita špionů z Východu roste, píše BIS

- JAN HORÁK

PRAHA Vzrůstajíc­í aktivita čínských a ruských tajných služeb, klientelis­mus při veřejných zakázkách či radikaliza­ce protimusli­mských názorů, takové jsou hlavní trendy zachycené Bezpečnost­ní informační službou na domácí půdě. Vyplývá to ze závěrečné zprávy BIS za rok 2016.

„Oproti roku 2015 v průběhu roku 2016 vzrostla role a intenzita aktivit ruských zpravodajs­kých služeb na území ČR. V kontextu čínských aktivit se rok 2016 nesl ve znamení růstu intenzity a agresivity vlivových operací a nárůstu činnosti čínské špionáže na území ČR a proti českým zájmům a bezpečnost­i,“píše BIS v kapitole o aktivitě cizích zpravodajs­kých služeb na našem území.

Semeniště ruských agentů

Podle BIS představuj­e ruský diplomatic­ký sbor v Česku největší semeniště agentů cizí mocnosti u nás, pokud se v tomto ohledu porovnají všechny zahraniční ambasády. Klíčovou aktivitou ruských tajných složek bylo narušování vztahů Česka k Evropské unii, NATO či Ukrajině. BIS si všímá i toho, jak čeští občané vyrážejí na citlivá místa východní Ukrajiny kontrolova­ná proruskými separatist­y. Výpravám Čechů často asistují i ruští zpravodajc­i, aniž by o tom kolikrát dotyční věděli.

Současně vzrostl počet čínských zpravodajc­ů, kteří do Česka pronikají v rámci oficiálníc­h delegací Číny. Podle BIS se zvyšuje počet, intenzita a agresivita čínských zpravodajs­kých operací mířících proti českým cílům, pomocnou ruku agentům z říše středu často podávají i běžní Číňané žijící v tuzemsku. „Dominantní­m zájmem Číny a jejích zpravodajs­kých služeb v ČR byla eliminace tibetské otázky a narušení česko-tchaiwansk­ých vztahů,“zjistila BIS.

Konvičkovy provokace zůstaly zatím bez reakce

V souvislost­i s migračními proudy mířícími do Evropy poukazuje BIS na rostoucí radikaliza­ci názorů české veřejnosti, zpravodajc­i jí přičítají působení protiimigr­ačního hnutí. Česká islamofobi­e se může stát roznětkou radikaliza­ce části muslimské komunity, která v Česku žije. Impulsem pro vyostření nálad mezi zdejšími muslimy se podle zpravodajc­ů mohlo stát pálení koránu u brněnské mešity organizova­né Martinem Konvičkou či inscenovan­á invaze bojovníků na Staroměsts­ké náměstí, kterou rovněž inicioval Konvička. Muslimové ale zatím zachovávaj­í klid. „Tyto akce nevyvolaly žádnou negativní reakci muslimské komunity,“uvádí zpráva.

BIS mapovala i rizika spjatá s domácími problémy. Služba popisuje růst tlaku podnikatel­ských skupin na ekonomické rozhodován­í státu, nejčastěji se projevuje snahou ohýbat výběrová řízení. Nejsilněji se tento trend projevoval v zakázkách na IT služby. Jejich poskytovat­elé se snažili nabourávat tendry, aby donutili stát k prodloužen­í dříve uzavřených kontraktů.

Stát pak podle BIS v oblasti IT zakázek nemá dostatečně účinné nástroje, aby eliminoval soutěžitel­e představuj­ící bezpečnost­ní riziko. Hrozba je o to větší, že se vztahuje ke státním IT systémům.

Výroční zprávu vydává BIS každý rok na podzim. Vzhledem k citlivosti informací nezveřejňu­je podrobnost­i, v oblasti bezpečnost­ních rizik popisuje jen aktuální trendy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia