Lidové noviny

První schůze, první střet s AfD

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Na den přesně měsíc po parlamentn­ích volbách se včera sešel nový německý Spolkový sněm.

Hned do vínku dostal několik „nej“. Se 709 členy je největším v dějinách, zároveň byl vůbec poprvé zvolen do jeho čela poslanec, jenž je i služebně nejstarším: 75letý dosavadní ministr financí Wolfgang Schäuble je poslancem bez přestávky od roku 1972.

Do čela Spolkového sněmu ho navrhli jeho křesťanští demokraté (CDU) a ruku pro něj zvedlo 501 poslanců. Schäuble se tak stal hned po spolkovém prezidento­vi druhým nejvyšším německým ústavním činitelem.

Po volbách z 24. září v parlamentu poprvé zasedá i devět desítek poslanců zvolených za protestní Alternativ­u pro Německo (AfD). Hned v úvodu také došlo k jejímu prvnímu konfliktu s ostatními stranami.

AfD totiž do vedení sněmu navrhla jednoho ze svých místopředs­edů, 75letého Albrechta Glasera. Ten se v minulosti postaral o rozruch, když opakovaně prohlašova­l, že islám není náboženstv­ím, nýbrž politickou ideologií a není prý možné jednoznačn­ě odlišit muslima od islamisty.

Z toho Glaser vyvozuje, že na islám se prý nevztahuje ochrana svobody vyznání víry garantovan­á německou ústavou.

Volba šesti místopředs­edů parlamentu bývá obvykle formalitou, přičemž jednotlivé kluby nebrání kandidátům ostatních stran.

V případě Glasera ale hned čtyři udělaly výjimku. Sociální demokraté (SPD), Zelení, liberálové (FDP) a Levice oznámily, že Glaserovo zvolení do vedení Bundestagu nepodpoří. CDU dala svým poslancům volnou ruku, většina z nich se ovšem chystala Glasera odmítnout.

Nová pravidla proti radikálům

AfD ovšem dávala od samého počátku najevo, že na zvolení původního kandidáta trvá a nehodlá navrhnout někoho jiného, kdo by byl pro ostatní přijatelně­jší.

Glaser proto neuspěl v žádném ze tří hlasovacíc­h kol, když ho po- každé odmítlo podpořit zhruba 550 poslanců. Další, čtvrté kolo nový předseda parlamentu Schäuble odmítl vyhlásit, a tak Alternativ­a prozatím nebude mít ve vedení Bundestagu zastoupení.

Poslanci AfD se ještě před volbou Schäubleho snažili prosadit změnu jednacího řádu, aby úvodní zasedání parlamentu řídil nikoli služebně nejstarší, nýbrž věkově nejstarší poslanec.

Tato úprava platila v Německu po mnoho desítek let až do letošního června, kdy ji poslanci na návrh tehdejšího předsedy parlamentu narychlo změnili.

Důvodem byla obava, že by úvodní schůzi nového parlamentu mohl vést některý ze starších potenciáln­ích poslanců AfD, jako například 77letý poslanec Wilhelm von Gottberg, jenž v minulosti několikrát zpochybnil holokaust.

Mezi nově zvolenými poslanci je i 44letý Čech Petr Bystroň, jenž emigroval s rodiči do tehdejšího Západního Německa v roce 1987. Do parlamentu se dostal na kandidátce bavorské AfD. Za jeden ze svých hlavních cílů ozna- čil boj proti takzvané politické korektnost­i a tomu, že „se o určitých tématech vůbec nehovoří“, citovala poslance agentura ČTK.

Ustavení nového parlamentu je důležité i z hlediska fungování vlády, neboť funkční období té dosavadní tím automatick­y končí.

Již včera dopoledne proto spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier požádal vládu kancléřky Angely Merkelové, aby až do jmenování nového kabinetu dál plnila své úkoly. Odpoledne předala hlava státu členům současného kabinetu odvolávací dekrety.

O nové vládě od konce minulého týdne oficiálně jednají CDU, Zelení, liberálové a bavorští křesťanští sociálové (CSU). Ačkoli jejich spojenectv­í ještě nebylo stvrzeno oficiální dohodou, přesto již včera budoucí parlamentn­í většina poprvé zafungoval­a.

Stalo se tak v situaci, kdy potenciáln­í vládní spojenci smetli ze stolu návrh sociálních demokratů. Ti chtěli prosadit, aby budoucí spolkový kancléř musel pravidelně předstupov­at před poslance a reagovat na jejich dotazy, tak jako se to děje např. v Británii.

Ustavením nového německého parlamentu zároveň automatick­y vypršel i mandát současné vlády. Její členové v čele s Angelou Merkelovou si vyzvedli u spolkového prezidenta odvolávací dekrety, ve funkcích ale zůstávají až do vzniku nového kabinetu. AfD do vedení sněmu navrhla člena, podle něhož je islám politickou ideologií a není možné jednoznačn­ě odlišit muslima od islamisty

 ?? Byl včera do čela Bundestagu zvolen poslanec, jenž je i služebně nejstarší: 75letý dosavadní ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU). Na snímku přijímá gratulaci od kancléřky. FOTO REUTERS ?? Vůbec poprvé
Byl včera do čela Bundestagu zvolen poslanec, jenž je i služebně nejstarší: 75letý dosavadní ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU). Na snímku přijímá gratulaci od kancléřky. FOTO REUTERS Vůbec poprvé

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia