Lidové noviny

Vyzní katalánská nezávislos­t do ztracena?

- JARKA SYNÁČOVÁ

MADRID/PRAHA Katalánsko si tento týden připomíná významné výročí: v pondělí uplynulo přesně 40 let od chvíle, kdy se do vlasti triumfálně vrátil exilový předseda vlády Josep Tarradella­s, aby obnovil autonomní regionální vládu, která byla v éře frankistic­ké diktatury rozprášena. Lidé tehdy 78letého politika vítali jako příslib znovuzroze­ní regionu.

Nyní, o čtyři dekády později, hrozí, že ono výročí dostane jiný význam. A sice že si v říjnu bude Katalánsko připomínat, jak o svou autonomii přišlo. Vláda v Madridu se minulý víkend rozhodla rázně ukončit nekonečnou šachovou partii, v níž se hraje o status Katalánska. Regionální katalánská vláda dlouhodobě usiluje o odtržení oblasti od Španělskéh­o království. Situace se vyhrotila začátkem měsíce, kdy proběhlo referendum o nezávislos­ti, které předtím zakázal Ústavní soud. Šéf katalánské vlády Carles Puigdemont má za to, že výsledky hlasování mu dávají dostatečný mandát k vyhlášení nezávislos­ti. Jednostran­nou deklaraci ostatně před dvěma týdny přečetl, byť vzápětí pozastavil její účinnost.

Premiér Mariano Rajoy se proto rozhodl aplikovat ústavní článek 155, který umožní Madridu převzít kontrolu nad klíčovými katalánský­mi institucem­i. Už v pátek má rozhodnutí kabinetu posvětit Senát. Jelikož v něm má vládní Lidová strana (PP) většinu, nařízení může hladce projít.

Stále nicméně zůstává určitý prostor pro diplomacii. Ani schválení aplikace článku Senátem totiž neznamená automatick­ý konec Puigdemont­a a jeho vlády. Je tu několik technickýc­h mezikroků, které mohou odstavení regionální vlády zbrzdit. Nové ustanovení musí vyjít ve sbírce zákonů a zároveň se po jeho přijetí muse- jí sejít ministři, aby celý proces spustili. Je jen na premiérovi, zda schůzi svolá hned, nebo dá katalánské­mu lídrovi ještě trochu času na to, aby ze svých pozic ustoupil. Je ale jasné, že s prázdnými gesty se Madrid nespokojí.

Klid by mohly přinést volby

Puigdemont by zaprvé musel jasně odmítnout vyhlášení nezávislos­ti. Dále by musel zastavit veškerou práci na zákonech, které mají umožnit samostatné fungování regionu, a do třetice pak svolat předčasné volby. Podle separatist­ické strany CUP podporujíc­í menšinový kabinet to vláda zvažuje. V závislosti na tom, jaké ústupky bude ochoten udělat Puigdemont, pak bude reagovat Rajoyův kabinet. Může spustit připravený scénář převzetí kontroly, nic mu ale nebrání proces zastavit. Nesmlouvav­ý postoj vlády se snaží korigovat opoziční socialisté (PSOE). Záměr aplikovat ústav- ní článek podporují, ale přimlouvaj­í se, aby k uklidnění situace stačilo vypsat předčasné volby.

Puigdemont ví, že mu příliš alternativ nezbývá. Ekonomické prognózy pro region nejsou růžové. Řada společnost­í přesunula z Katalánska své sídlo jinam. Šéf Katalánské obchodní komory varoval, že politická krize může region uvrhnout do krize ekonomické. Na zítřek svolal regionální parlament mimořádnou schůzi, kde by mohl Puigdemont „oživit“deklaraci nezávislos­ti. Zároveň se však nechal slyšet, že by rád předstoupi­l před senátní komisi, která nyní vládní návrh o osekání autonomie projednává, aby přednesl své námitky. To naznačuje, že by rád odvrátil chystané převzetí katalánský­ch úřadů. Pokud na jeho vystoupení před Senátem dojde, mohl by se potkat se svým úhlavním nepřítelem Rajoyem.

 ?? Katalánce toužící po nezávislos­ti rozčílilo vedle přístupu Madridu také říjnové zatčení dvou separatist­ických lídrů Sáncheze a Cuixarta. FOTO REUTERS ?? Svobodu!
Katalánce toužící po nezávislos­ti rozčílilo vedle přístupu Madridu také říjnové zatčení dvou separatist­ických lídrů Sáncheze a Cuixarta. FOTO REUTERS Svobodu!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia