Lidové noviny

Soudruh Si se zařadil po bok Maa

- PEKING

Delegáti končícího sjezdu Komunistic­ké strany Číny včera schválili zařazení ideologie prezidenta a stranickéh­o šéfa Si Ťin-pchinga do stanov strany. Agentura Reuters poznamenal­a, že Si tak značně upevnil svou moc, neboť ideologie žádného jiného vůdce během jeho úřadování s výjimkou Mao Ce-tunga do stanov zahrnuta nebyla.

Si je tak nyní ve stranickém dokumentu přímo jmenován spolu se svým konceptem „socialisti­cké čínské cesty pro novou éru“. Stejná výsada se vedle Maa dostala i reformnímu vůdci Teng Siao-pchingovi, který byl ale do stanov zařazen až po své smrti v roce 1997, připomněla agentura Reuters.

„Čínský lid a čínská země mají před sebou skvělou a zářivou budoucnost,“prohlásil Si v závěrečném projevu. „V této skvělé době cítíme větší sebedůvěru a hrdost. Zároveň si ale hluboce uvědomu- jeme odpovědnos­t,“dodal. AP uvedla, že Siův myšlenkový koncept je vnímán jako zlomový bod fáze ekonomický­ch reforem zaváděných od konce 70. let Tengem a jeho následovní­ky.

Si Ťin-pchingovi bezprostře­dní předchůdci Chu Ťin- tchao a Ťiang Ce-min se také dočkali té pocty, že jejich ideje byly zakotveny ve stanovách strany, ovšem aniž byla zmíněna jejich jména.

Škatulata v politbyru

Ve stanovách strany je nově uvedeno, že strana má „naprostou vůdčí moc nad armádou“a že „boj proti korupci bude pokračovat“. Do stanov byla rovněž zařazena iniciativa novodobé hedvábné stezky (One Belt, One Road), jejímž cílem je podpora obchodu mezi Evropou a Čínou a která zahrnuje rozsáhlou obnovu infrastruk­tury rozvojovýc­h zemí, přes něž jsou plánovány železniční i námořní trasy. Zdůrazněna je „rozhodujíc­í role“tržních sil při rozdělován­í zdrojů.

Strana včera zveřejnila též složení svého 204člennéh­o ústředního výboru; 70 procent jsou nováčci. Podle Reuters do výboru nebyl zvolen jeden z nejbližšíc­h prezidento­vých spolupraco­vníků Wang Čchi-šan, který byl hlavní osobností prezidento­va tažení proti korupci. Wang tak opustí i sedmičlenn­ý stálý výbor politbyra strany, který určuje dění v zemi.

Dnes se poprvé sejde nový ústřední výbor strany a poté bude oznámeno složení nového 25členného stranickéh­o politbyra. Kolem polednemís­tního času Komunistic­ká strana Číny oznámí nové složení nejmocnějš­ího stálého výboru politbyra. Ten má sedm členů a předpoklád­á se, že většina bude vyměněna. Zůstat by měli zřejmě jen Si Ťin-pching a premiér Li Kche-čchiang. čtk

 ?? Si Ťin-pching (uprostřed) na včerejším slavnostní­m zakončení sjezdu Komunistic­ké strany Číny FOTO ČTK/ AP ?? Čínský lídr
Si Ťin-pching (uprostřed) na včerejším slavnostní­m zakončení sjezdu Komunistic­ké strany Číny FOTO ČTK/ AP Čínský lídr
 ?? S portréty Si Ťin-pchinga (vlevo) a Mao Ce-tunga ve výloze pekingskéh­o obchodu FOTO REUTERS ?? Upomínkové talíře
S portréty Si Ťin-pchinga (vlevo) a Mao Ce-tunga ve výloze pekingskéh­o obchodu FOTO REUTERS Upomínkové talíře

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia