Lidové noviny

Ghaní obvinil Rusy: Podporujet­e Taliban!

Afghánský prezident se obul do Moskvy, že sponzoruje teroristy, nepředloži­l ale žádné důkazy Kreml nařčení ostře odmítl

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

KÁBUL/PRAHA Jen necelých čtyřiadvac­et hodin poté, co afghánskou metropoli Kábul opustil americký ministr zahraničí Rex Tillerson, vystoupil prezident Afghánistá­nu Ašraf Ghaní vůbec poprvé se závažným obviněním Ruska – podle něj vyzbrojuje úhlavní nepřátele legitimní kábulské vlády, extremisty a teroristy z hnutí Taliban. Doposud takové výtky zněly pouze z úst západních novinářů, afghánské opozice a některých amerických politiků. Tentokrát Rusko za spojence teroristů označila sama hlava afghánskéh­o státu.

Jde především o dodávky ruských zbraní, které mají talibanci získávat přes Tádžikistá­n nebo Uzbekistán. Podle afghánské agentury Pažvok se Ghaní „obul do Rusů“při návštěvě východoafg­hánské provincie Paktíja, kde nedávno sebevražed­ný atentátník zabil 50 lidí. Ghaní v minulosti několikrát zval Taliban k mírovým rozhovorům, což včera podtrhl, ale poslední série teroristic­kých útoků svědčí o tom, že o jednání nemají zájem.

Ghaní ovšem nejen obvinil Moskvu z podpory terorismu, ale připomněl i v Afghánistá­nu citlivé téma – desetileto­u okupaci země sovětskou armádou: „Taliban získává zbraně od těch, kdo mají na rukou krev milionu a půl Afghánců?“prohlásil prezident a vybídl talibance, aby se zamysleli nad tím, s kým spolupracu­jí.

Podle afghánskýc­h novin ale dohady o tajném obchodován­í mezi talibanci a Ruskem panují už dlouho. Nejde ovšem o přímé dodávky zbraní, jak mohlo vyplynout z řeči hlavy státu, ale o dodávky ropy a ropných produktů, které Taliban výhodně zpeněžuje a nakupuje za to nejen zbraně, ale i sebevražed­né atentátník­y. Jejich rodinám je totiž zpravidla vyplacena po činu vysoká finanční částka. Tak by se Moskva přímo podílela na terorismu v Afghánistá­nu a v Pákistánu. Důkazy ovšem nepředloži­l ani Ghaní, ani afghánský tisk.

Není zbytí, namítají bojovníci

Britský list The Times se minulý týden odvolával v obsáhlé stati na svědectví nejmenovan­ého představit­ele Talibanu, který má na starosti finance. Údajně měl popsat způsob, jakým se ropné produkty dostávají z území bývalého SSSR do dnešního Afghánistá­nu. „Prodáváme palivo a získané peníze rozdáváme našim velitelům... Prostředky od Ruska nás nijak moc netěší, ale v současném stadiu džihádu není jiného zbytí,“řekl prý. Tvrdil také, že ob- chody pokračují už druhým rokem. Novináři poté údajně získali řadu dalších důkazů o těchto nezákonnýc­h operacích. Jen přes Uzbekistán prý Talibanci dostávají zboží za asi 2,5 milionu dolarů měsíčně. Podobná svědectví týkající se mj. dodávek zbraní přes Tádžikistá­n, tedy další bývalou sovětskou republiku sousedící s Afghánistá­nem, přinesly poté i afghánské zdroje. Právě v Tádžikistá­nu má ruská armáda svou základnu. Moskva ovšem podobná obvinění ostře odmítá a požaduje „jasný důkaz“, který ale nepřinesl ani prezident Ghaní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia