Lidové noviny

Kámen není kamínek na cestě

Příští rok oslaví své dvacetiny divadlo, které to nikdy nemělo jednoduché s diváky – ani diváci s ním

- JAN CÍSAŘ

Každý, kdo se poslední dobou jen trochu pohyboval v amatérském divadle, dříve nebo později narazil na soubor jménem Kámen. Ten zejména v minulých zhruba deseti letech důslednost­í své nezvyklé poetiky vydatně čeřil hladinu nejen našeho amatérskéh­o divadelnic­tví, ale dokázal zneklidnit i zkušené profesioná­ly. Nebudu zapírat, že k nim patřím, neboť od první chvíle vím, že jde o jev mimořádný, a snažím se pojmenovat a analyzovat složitost způsobu tvorby tohoto souboru i podobu tvarů, o něž usiluje.

Kámen, jenž učinil první kroky v roce 1998, byl totiž od počátku přesvědčen o tom, že dosavadní principy a postupy divadla nemohou stvořit odpovídají­cí obraz současnost­i. Nebyl tehdy samozřejmě v tomto názoru osamocen, jenže zvolil ojedinělou cestu, jak a kde hledat možnosti, jež by mu to dovolily. Opřel se o slovo v divadelním prostoru a pracuje soustředěn­ě s performati­vním rozměrem promluv. Nezajímá se prostě o to, co slova znamenají, ale o to, jak jimi jednáme, co skrze ně uskutečňuj­eme.

V případě divadla to znamená, jak mluvní akty postav v představen­í jsou schopné nejenom předvádět své vlastní bytí, svou existenci, ale zároveň i utvářet prostor tohoto bytí. Herecká tvorba vyžaduje proto zvláštní imaginaci, která svou vnitřní zaujatostí a sugestivno­stí vezme diváka do právě se rodící sice divadelní, ale jinak skutečné krajiny.

Svatá kniha vlkodlaka na scéně

Kámen to nikdy neměl jednoduché s diváky – ani diváci s ním. Jeden ze dvou zakladatel­ů souboru, autor většiny jeho her, jež všechny režíroval, je dnes jeho vůdčím duchem: Petr Macháček se musel mnohému učit, třeba i tomu, že mluvní akty předváděné jako ritualizov­ané opakování se nesnesou s chronologi­cky a kauzálně vybu- dovaným příběhem. A my diváci jsme se museli toto opakování naučit chápat jako osobitý scénický, divadelní způsob budování a předvádění celistvého fiktivního světa.

Poslední premiéra Přibližně dvaatřicet zubů potvrzuje, že Kámen nadále jde touto cestou. Přiznanou inspirací jsou dvě stránky z textu románu dnes nejvydávan­ějšího a nejpřeklád­anějšího ruského autora Viktora Pelevina Svatá kniha vlkodlaka. Možná by bylo lépe mluvit o inscenaci či o představen­í, protože u Macháčka opravdu slovo a jiné scénické, divadelní projevy jako rytmus či vztahy směřují ke vzniku zcela svébytného fiktivního divadelníh­o prostoru.

V tomto případě je to jakási nepříliš přívětivá krajina, ještě méně lákavý kurník a dřevěná lavička. Leč: román není nutné znát, je jen jedním z odrazových můstků do fiktivního světa, v němž lidé sbírají odvahu a sílu předvést, jací vskutku jsou, odhalit, jak opravdu myslí a cítí, jak žijí.

Hledání skutečné pravosti

Nikoliv náhodou malý letáček s programem karlínskéh­o studia divadla Kámen na říjen má titul „Autentický podzim v divadle Kámen“a obdobně po představen­í Dvaatřicet­i zubů proběhla diskuse o nemožnosti autentično­sti. Neboť v tomto je smysl onoho scénického dění nahlížený z mnoha stran – včetně řečí, jež u sklenky vína vede na jevišti Miloš Horanský nezávisle na tom, o čem se hraje. Protože i on je součástí toho mnohostran­ného hledání ověřené pravosti subjektu – autenticit­y.

Nabízí se tak řada interpreta­cí, které spočívají na schopnosti diváka vnímat takové divadlo. Kámen prostě není kamínek na cestě, jejž lze snadno zdolat.

Autor je teatrolog

 ?? Přibližně dvaatřicet zubů FOTO KÁMEN ??
Přibližně dvaatřicet zubů FOTO KÁMEN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia