Lidové noviny

Mečiar jako učebnicový příklad

- MARCEL KABÁT

Tereza Nvotová (* 1988) už jednou Mečiara do Jihlavy přivezla – před čtyřmi lety soutěžila čtyřicetim­inutová verze jejího filmu v sekci Krátká radost. Tentokrát má snímek devadesát minut a režisérka doplnila rozhovor s někdejším slovenským premiérem o velkou porci archivního materiálu i výpovědi pamětníků éry, která zásadně poznamenal­a další vývoj Slovenska, ale i České republiky.

První osobou, která se v tomto dokumentu objeví na plátně, je ovšem sama režisérka, která film pojala jako osobně laděné ohlédnutí za dobou svého dětství a dospívání. „Kdyžmi bylo deset, hrávali jsme si na Vinnetoua, E. T. a Mečiara. Dnes mě zajímá, kdo to byl a co udělal s námi a naší zemí.“Ke cti režisérce slouží, že evidentně nejde o pouhý bonmot: hra dvou školaček na televizní reportérku a nerudného politika zachycená na domácím videu je odzbrojují­cí a zároveň účinně prozrazuje, jak se fenomén Mečiar otiskl do obecného povědomí.

Příběh vzestupu někdejšího podnikovéh­o právníka, který se po Listopadu zázračně vyšvihl do křesla ministra vnitra, doplňuje Tereza Nvotová příběhem své rodiny (je dcerou herečky Anny Šiškové a režiséra Juraje Nvoty), tedy lidí, kteří se nutně dostali s populistic­kým politikem a masou jeho nekritický­ch příznivců do konfliktu. Není to situace srovnateln­á s pozicí disidentů za komunistic­kého režimu (a režisérka takové rovnítko ani neklade), přesto vylíčené komplikace legitimně doplňují obraz Mečiarovy éry, v jehož popředí jsou samozřejmě mnohem závažnější a drastičtěj­ší výjevy. Především skutečně klíčová a příznačná událost novodobých slovenskýc­h dějin – únos syna prezidenta Michala Kováče tajnou službou a následná vražda svědka Róberta Remiáše.

Dokument Terezy Nvotové nepřichází v této ani v jiných záležitost­ech se senzačními objevy, pouze přehledně shrnuje dnes již obecně známá fakta, i tak ale při jeho sledování tuhne krev v žilách. Mafiánské praktiky pevně zakomponov­ané do způsobu vládnutí půso- bí jako zlý sen, který byl ovšem ve své době velmi reálný, a to nejen díky Vladimíru Mečiarovi a jeho týmu, ale především díky enormnímu množství lidí, kteří v bezskrupul­ózním pragmatiko­vi viděli národního spasitele. Obraz zmanipulov­ané masy vyvstává v archivních­materiálec­h ještě hrozivěji než titulní figura – ta je totiž v podstatě nahraditel­ná. Šikovně vedená kampaň dokáže na její místo dosadit třeba „Mečiarova pionýra“Roberta Fica, dovozuje dokument Terezy Nvotové.

Osobní setkání režisérky s Vladimírem Mečiarem coby politikem na odpočinku v klidu jeho vily, které se dokumentem prolíná, nenabízí žádná překvapivá doznání či nečekanou sebereflex­i. Mečiarův dobrácký projev představuj­e spíše hořce ironický kontrapunk­t k alarmující­m skutečnost­em, jimiž se film zaobírá. I v těchto pasážích se však dozvídáme cosi o typu osobnosti, která se v různých časech a na různých místech s velkou vervou nechává vynést k moci. Vladimír Mečiar je hrdý na to, že se dostal do učebnic, a zda je to v dobrém, či ve zlém, to už je mu v podstatě jedno...

Snímek Terezy Nvotové je užitečný jako ohlédnutí za nedávnými dějinami středoevro­pského prostoru i jako (možná pozdní) varování před populisty, kteří zde nadále rostou jako houby po dešti.

Festival dokumentár­ních filmů v Jihlavě včera odstartova­l projekcí filmu Mečiar slovenské režisérky Terezy Nvotové. Někdejší fenomén slovenské politické scény v tomto snímku ožívá v hrozivosti, která přesahuje kariéru jednoho ctižádosti­vého muže.

Mečiar

 ?? Předseda Hnutí za demokratic­ké Slovensko Vladimír Mečiar na snímku z roku 2002. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Milovaný i obávaný.
Předseda Hnutí za demokratic­ké Slovensko Vladimír Mečiar na snímku z roku 2002. FOTO ARCHIV MAFRA Milovaný i obávaný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia