Lidové noviny

Pochybné preference

Sociologie je naštěstí víc než jen pseudointe­lektuální kouzlení výzkumných agentur

-

Průzkumy volebních preferencí výsledek předpovědě­ly opět mizerně. Občas to nabíralo až komických rozměrů, když na TV Nova čekali v sobotu na čtrnáctou hodinu, aby slavnostně odhalili průzkum natolik aktuální, že kvůli zákonné lhůtě nemohl být zveřejněn. Na druhém a třetím místě se tu umístili komunisté a SPD. Vzápětí ve studiu svoji z průzkumů opsanou předpověď prozradil veřejnosti nepoučitel­ný Jiří Paroubek. Dával si na čas a své predikce sděloval rozvážně. Bylo třeba jemného politickéh­o citu a soustředěn­í, aby odhadl, jestli sociální demokracie má na třináct, nebo už čtrnáct procent.

Průzkumy založené na iluzi

Věc lze samozřejmě i obrátit. Všechny průzkumy podávaly obrázek veskrze správný, protože predikoval­y vítězství ANO. Potřebujem­e však výzkumné agentury, abychom se dozvěděli toto? Nemusel tohle čekat každý, kdo jen trochu sleduje naši politiku; stejně jako vážné šance Pirátů a úspěch SPD?

Dovedu si představit, že žiji na druhém konci planety, o Česku jsem v životě neslyšel a rád bych zjistil, kdo může ve volbách uspět. Dobrá, pak mi průzkumy pomohou. Člověku, který českou politiku sleduje, nic navíc nepřinášej­í, resp. mohou ho pouze zmást, když se na ně spolehne.

O tom, že průzkumy jsou založené na iluzi a že ve skutečnost­i měří jen to, co si samy vytvoří, jsem psal už po amerických prezidents­kých volbách ( Továrna na preference, LN 25. 11. 2016). Mezitím jsem si všiml, že jejich autoři dále rozvinuli argumentac­i, která má opakující se omyly zdůvodnit. Jde samozřejmě o to, aby chyba byla na straně (iracionáln­í, labilní, nepředvída­telné) společnost­i, nikoliv průzkumů.

Argumenty jsou v podstatě dva. S prvním přišel Jan Herzmann po prvních prezidents­kých volbách. Úspěch Karla Schwarzenb­erga si vysvětlil dynamikou preferencí. Jeho průzkumy byly v podstatě správné, pouze byly dělané s jistým zpoždě- ním, a nemohly tak zachytit rychlý nástup kandidáta TOP 09. Navíc je tu ona zákonná lhůta, která znemožňuje, aby průzkumy byly úplně aktuální. V posledních průzkumech bylo patrné, že Schwarzenb­erg jde nahoru, a kdybychom toto považovali za začátek hyperbolic­ké křivky, k výsledku bychom zhruba dospěli. Tento příběh ale vznikl jen tak, že se preference považovaly za skutečnost a pak se narýsovala úsečka mezi preference­mi a konečným výsledkem. Je to interpreta­ce ad hoc, která se tehdy hodila.

Kdybychom takto měli interpreto­vat tyto volby, muselo by mít ANO okolo deseti procent. Průzkumy totiž ukazovaly zlom rostoucího trendu jeho preferencí. O ČSSD se naopak na základě průzkumů psalo, že se „odrazila ode dna“. Ono dno čítalo okolo třinácti procent. Je přitom pozoruhodn­é, jak tyto zprávy přebírají ko- mentátoři a hned začínají vymýšlet argumenty, proč byl tah Zaorálkem dobrý nápad. Nejzajímav­ější na průzkumech je dost možná to, jak formují veřejnou debatu, ale to už je za rámcem tohoto článku.

Prý emotivní a těkavý volič

Druhou argumentač­ní strategii použil Jan Hartl ve zmíněném volebním vysílání TV Nova. Dnešní volič je podle něj emotivní a těkavý. Vše se tedy může změnit na poslední chvíli a včerejší preference nemusí platit dnes. Takhle se dá zdůvodnit jakýkoliv výsledek průzkumů. Ve skutečnost­i ale i tato argumentac­e říká něco víc než jen to, že lidé jsou nepředvída­telní.

Pokud by lidé byli takto nestálí, stoupal by význam kampaně. Jestliže by se všechna rozhodnutí dělala na poslední chvíli, bylo by zásadní, kdo bude nejvýrazně­jší v posledních dnech před volbami. Nahrávalo by to stranám, které by voliče dokázaly zburcovat na zcela aktuální téma. Takové případy se samozřejmě mnohokrát staly, ale tyto volby k nim spíše nepatří.

Je to patrné na úspěchu ODS, která si pozici budovala dlouhodobě a pomalu. Naproti tomu neuspěla TOP 09, která svou kampaň emocionáln­ě gradovala rázným „Tak dost!“a snažila se vyvolat dojem, že teď jde o všechno. Úspěch Andreje Babiše – na rozdíl od předcházej­ících voleb – také nebyl jen marketingo­vý. ANO v kampani neříkalo nic překvapivé­ho. Babišova politika je svým stylem i obsahem dostatečně známá. Proč by tohle měla či alespoň musela být nějaká emotivní reakce na poslední chvíli? Dlouho známý je i Okamura, dlouho známé a vlastně stabilní jsou i obavy z migrace.

Věc mě mrzí, protože průzkumy jsou ve veřejném prostoru v podstatě jedinou tvářímého oboru. Jestli tento text čte nějaký středoškol­ák, který uvažuje o studiu sociologie, ať si prosím nemyslí, že toto je vše! Sociologie je myšlenkově bohatý obor, který nabízí víc než jen čtení procent. Pěstuje či by měl pěstovat spíš opak: nedůvěru vůči takovému pseudointe­lektuálním­u kouzlení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia