Lidové noviny

Volby jako výběr pracího prášku

-

Co mají společného Piráti, ANO a Starostové? Tyto tři politické formace si letos oproti volbám v roce 2013 dohromady polepšily o neuvěřitel­ných 1 249 006 hlasů. Také jde o velmi mladé strany: Piráti a Starostové vznikli v roce 2009, ANO jako politické hnutí dokonce ještě o tři roky později. A žádná z těchto stran se nehlásí k nějaké etablované politické ideologii, ale naopak nabízí „smart řešení“(Piráti), „manažerské zkušenosti“(ANO) a zkušenost ze správy měst a obcí, která přece není pravicová ani levicová (Starostové). Dohromady by daly pohodlnou většinu 106 hlasů.

Úpadek klasických politickýc­h ideologií, které vykrystali­zovaly na počátku 20. století, dobře ilustrují „loseři“těchto voleb. Sociální demokraté, komunisté a lidovci přišli oproti volbám v roce 2013 o 1 039 753 voličů. To je příznak obrovské politické změny, jejíž důsledky zůstávají velkou neznámou.

Stejně jako o minulých volbách i letos na sebe strhává pozornost „věčný poslanec“Marek Benda. Jak to ten nevýrazný muž dělá, že je více než čtvrtstole­tí vždy znovuzvole­n i z „nevoliteln­ých“míst, ptají se všichni. Za první republiky by se tomu ale divil málokdo. Poslanců a senátorů, kteří se dostali do parlamentu v letech 1918 až 1920 a zůstali tam do let 1938 až 1939, byly desítky. Také se žádné partaji nepodařilo přijít od voleb k volbám o skoro dvě třetiny svých voličů jako právě teď sociální demokracii. Naši předkové byli pevně svázáni se svou stranou. Sedlák volil agrárníky a pošťák národní socialisty a politické aféry na tom až na řídké výjimky nemohly nic změnit. Každá strana vyznávala vlastní ideologii, měla svůj tisk, svoje resorty a řídili ji zasloužilí mužové, kterým vesla z rukou nemohl vytrhnout volič, ale většinou jen smrt.

Sociální demokraté, komunisté a lidovci přišli oproti volbám v roce 2013 o 1 039 753 voličů. To je příznak obrovské politické změny, jejíž důsledky zůstávají velkou neznámou.

Po roce 1989 se obnovila politika založená na politickýc­h ideologiíc­h, s nimiž se voliči dlouhodobě identifiku­jí. Strany vzniklé z Občanského fóra si pro sebe reklamoval­y liberalism­us, reformní socialismu­s si přisvojila sociální demokracie. Lidovci důstojně navázali na Šrámkův odkaz. Komunisté se nereformov­ali a dlouhá léta sloužili zejména jako strašák obnovy minulého režimu nebo přinejmenš­ím některých jeho atributů. Voliči lehce odpouštěli stranám jejich přešlapy, protože vyznávali společnou ideologii transforma­ce, „návratu do Evropy“a zapojení do atlantický­ch struktur.

Někdy kolem roku 2010 to však z různých příčin přestalo fungovat. Všech cílů transforma­ce bylo dosaženo, velké ideologie vyčpěly a z kdysi obdivovaný­ch vůdců se stali zloději per. Voliči pochopili, že si politiky mohou vybírat stejně jako prací prášek. Nevypral „dočista do čista“? Příště vezmu jiný. Nejlépe ten v akci. Což by si měli dobře uvědomit především dnešní vítězové.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia