Lidové noviny

Oranžová rodina

ČSSD čeká osud zadluženýc­h domácností

-

Když rodina přijde ze dne na den o víc než půlku příjmů, nezbývá jí, než se pořádně uskromnit nebo začít žít z úspor, pokud nějaké má. ČSSD se ještě na jaře snažila stavět předvolebn­í kampaň na příběhu „obyčejné rodiny“. Po volebním debaklu si ale sociálněde­mokratická rodina na vlastní kůži vyzkouší, jaké to je, když musí vyžít z jednoho místo ze dvou platů.

Volební příspěvky za hlasy a mandáty jí i v součtu dají na příští čtyři léta o 183 milionů méně. Jen za loňský rok ale náklady na provoz a mzdy přátel a přítelkyň dosáhly čtvrt miliardy, a to nepočítáme volební kampaně. Rozpočet skončil v minusu a dluhy se prohloubil­y na další čtvrtmilia­rdu. Podobně nehezká čísla – i když o pár nul kratší – vidí i celá řada českých domácností, které přemýšlejí, jestli nakonec nebudou muset prodat střechu nad hlavou, navíc když nad nimi visí exekuce.

V příběhu oranžové rodiny a jejích finančních lapálií hraje důležitou roli ještě jedna rodina, ta po zesnulém právníkovi Zdeňku Altnerovi. K urovnání vztahů s ní a vyřešení prohraného a nezaplacen­ého dluhu 337 milionů korun se musí ČSSD co nejdříve postavit čelem, jinak skutečně skončí na ulici. Nic nepomůže, když bude opakovat, že na vině jsou její černé ovce.

Klíčové je nejen sednout si nad rodinný rozpočet a začít šetřit, ale hlavně urovnat vztahy mezi sebou. V těžkých dobách se v každé famílii vytahují dávné křivdy a sváry, každý však sám dobře ví, že to pomáhá ze všeho nejmíň. Stejně jako dohadování se se starým zhrzeným patriarcho­u, který dávno nechodí na nedělní oběd, či naslouchán­í dobrým radám kamarádů a mazaných strýčků advokátů, kteří je přivedli do neštěstí.

ČSSD slibovala lidem šťastnější rodinu, jestli ale bude i její skromnější a menší rodinka šťastnější, záleží na tom, zda si uvědomí, že jsou po právu v situaci, ze které sami nepomohli tisícům skutečných domácností. Které ani po čtyřech letech vlády s levicovým premiérem v čele a ministryní práce nemají na nenadálé výdaje v řádu desíti tisíc korun. Bude záležet na tom, jestli vsadí na mladé, vzdělané a podnikavé potomky, neotráví všechny straníky i zbylé voliče věčným dohadování­m, ale skutečně ukáží sami na sobě, že umějí být skromní, pracovití a najít cestu ven z nouze, nebo ne. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia