Lidové noviny

Módní značky expandují do českých skříní

Levná móda se v tuzemských šatnících otáčí rychleji než dříve. Důkazem je příchod několika nových značek i růst těch současných

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Oděvní maloobchod se letos rozrostl především v nákupních centrech. Nová jména ale přibyla i v ulici luxusu Pařížská nebo na seznamu e-shopů.

Expanzi ještě letos plánuje i švédský řetězec H&M, který v Česku působí od roku 2003 a provozuje zde téměř padesátku prodejen. Síť rozšíří o další dvě pobočky. Příští týden zahájí prodej nový obchod ve zrekonstru­ovaném centru IGY v Českých Budějovicí­ch, v polovině listopadu přivítá první zákazníky pobočka v pražském centru Eden.

Současnou prodejnu v obchodním centru Chodov letos řetězec rozšířil o tisíc metrů čtverečníc­h. „Po vlajkové prodejně v Galerii Myslbek jde o největší obchod H&M v Česku,“řekla LN Dominique Fantaccino­vá, ředitelka pro střední Evropu.

VMyslbeku bude na začátku listopadu uvedena limitovaná kolekce, kterou výrobce rychlé módy nabízí ve spolupráci se slavnými návrháři. Od roku 2004 se v jeho obchodech vystřídala jména jako Karl Lagerfeld, Lanvin nebo Kenzo. Zahájení prodeje vždy doprovází fronta zákazníků spících před obchody a přeprodej jednotlivý­ch oděvů za násobně vyšší ceny na serveru eBay. Na listopadov­é kolekciH&Mspoluprac­ovalo s návrhářem Erdemem Moralioglu­em, který je sice ověnčen prestižním­i designérsk­ými cenami, široké veřejnosti ale znám není.

Módní apetit českých zákazníků se rozhodla uspokojit i největší konkurence H&M, španělský Inditex miliardáře Amancia Ortegy. Ten na začátku měsíce začal v nově rozšířeném OC Chodov prodávat značku spodního prádla Oysho. Právě obchodní centrum na jihu hlavního města letos nejvíce rozšířilo nabídku pro české skříně. Na trh poprvé vstoupila oděvní značka Armani Exchange, Luisa Spagnoli, prádlo Boux Avenue a Yamamay nebo první česká pobočka tenisek Converse či sportovní značkyAWLA­B, která patří pod korporaci Baťa Group.

Vážný vztah online

Skupina Hennes & Mauritz, jejíž majitel Stefan Persson je považován za čtvrtého nejbohatší­ho člověka v módním průmyslu, se letos rozrostla o novou značku Arket. První pobočku sice otevřela v Londýně, e-shop ale spustila rovnou pro 18 evropských zemí včetně Česka. „Je to další ukázka, že původně kamenné značky to myslí s online prodejem vážně a vidí v něm způsob, jak růst rychleji, než byly zvyklé v kamenném světě,“řekl LN Michal Jirák z investorsk­é skupinyMit­on a módního vyhledávač­e Glami.

Do online prodeje se letos pustili prodejci batohů Eastpak, sportovníh­o vybavení Decathlon či ležérnímód­y Gant. Největší pozdvižení ale způsobilo spuštění online obchodu německého prodejce Lidl, který prodejem dostupné módy vytvořil konkurenci značce Tchibo, největšímu online prodejci oděvů v Česku. „Lidl je již teď největším prodejcem sportovníh­o odívání a potřeb. Otevření dalšího kanálu, jakým je e-shop, ho jen může dostat na vrchol i v dalším sortimentu,“řekl LN Zdeněk Skála ze společnost­i GfK.

Do online světa naopak stále nevstoupil prodejce obuvi Humanic, který jej původně plánoval na tento rok. „Velkým zklamáním je pro mnohé také Primark, který nepotvrdil ani plány do Česka v brzké době vstoupit,“zmiňuje Jirák britský diskontní řetězec. Tuzemští zákazníci tak jezdí nakupovat do jeho nejbližšíc­h poboček v Německu a Rakousku.

Příští rok v duchu outletů

Nejdražší ulice v Česku Pařížská letos zahájila prodej italských bot a kabelek Hogan nebo další značky z Apeninskéh­o poloostrov­a Bruno Cucinelli. Módní novinky letos přivítalo i Václavské náměstí. Svou prodejnu v něm našel butik VaNa1 s portfoliem polských značek nebo italské tašky Save My Bag. Třípatrovo­u prodejnu zde otevřel i prodejce sportovní obuvi Foot Locker.

Příští rok se maloobchod s módou ponese v duchu outletů. První návštěvník­y by měl přivítat Prague The Style Outlets, který se chce stát s plánovanou rozlohou 35 tisícmetrů čtverečníc­h největším outletovým centrem v Česku. Zahájení provozu plánuje i ostravská Outlet Arena Moravia či Bohemia Village v Benešovicí­ch.

 ?? Prodejnu v pražském OC Chodov letos řetězec H&M rozšířil o tisíc metrů čtverečníc­h. FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Bobtná.
Prodejnu v pražském OC Chodov letos řetězec H&M rozšířil o tisíc metrů čtverečníc­h. FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Bobtná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia