Lidové noviny

Prahou bude jezdit „párty tramvaj“

Dopravní podnik vytváří designový vůz, který nabídne ke komerčnímu pronájmu. Vznikne z legendární tramvaje Tatra T3

- MICHAL PAVEC

PRAHA Hodina pronájmu vyjde zájemce o netradiční svezení téměř na šest tisíc korun, přesto má speciální tramvaj T3 Coupé ambici stát se komerčním tahákem hlavního města. V ostrém provozu se představí za rok.

Elegantní vůz s barem, tanečním parketem či klasickými plastovými sedačkami bude mít evropskou premiéru příští rok v září na berlínském veletrhu InnoTrans. Manažeři pražského dopravního podniku do budoucna předpoklád­ají zájem i o výrobu dalších exemplářů.

Návratnost do šesti let

Přestavba ze staršího vyřazeného vozu vyjde podnik zhruba na sedm a půl milionu korun. Za tyto peníze dostane tramvaj designově přitažlivo­u vizáž i novou elektricko­u výzbroj.

Projekt nazvaný T3 Coupé by měl vyrazit do komerčního provozu v říjnu 2018. V současné době vzniká výrobní dokumentac­e a samotná přestavba má začít v lednu příštího roku. Předběžně stanovená cena pronájmu vozu je 5900 korun za hodinu. Při velmi konzervati­vním odhadu počítá dopravní podnik s návratnost­í vložených peněz do šesti let. Zřejmě to ale bude dříve.

„Všechny naše projekty, které přímo nesouvisej­í s poskytován­ím dopravní obsluhy, podléhají velmi přísnému posouzení z hlediska finanční návratnost­i. To by u této speciální tramvaje neměl být problém,“řekl LN šéf dopravního podniku Martin Gillar.

Interiér neobvykléh­o vozu bude k vidění už tento týden na pražském festivalu Designblok, projít si jej budemožné se speciálním­i brýlemi.

Pro pražského dopravce – který už v minulosti úspěšně marketingo­vě využil takzvanou mazací tramvaj – stvořilo podobu prototy- pu studio Anna Designers.

Úžas nad detaily

Marešová „Kromě toho, že navrhujeme zcela novou konstrukci i řešení interiéru a exteriéru, chodíme také do vozoven a hledáme po skladech staré blinkry, reflektory a další prvky z tétrojek. Vždycky nad těmito detaily žasnu, jak bylo všechno skvěle vymyšlené, zpracované a dotažené. T3 je prostě legenda a jsem moc ráda, že se mohu na takovém projektu podílet,“popsala Anna Marešová, která v minulosti mimo jiné získala designérsk­á ocenění za kolekci erotických po- můcek s op-de-doo.

Výrobu mají na starosti lidé z tramvajové opravny dopravního podniku, kterou lze jen s malou mírou nadsázky nazvat moderní továrnou. Slouží nejen pro opravy a modernizac­e „domácího“vozového parku, ale přijímá také exter- označením Who- ní zakázky z Evropy. Loni například hostivařsk­é dílny získaly prestižní zakázku modernizac­e dvanácti tramvají pro německou Postupim za 85 milionů korun.

„U T3 Coupé můžeme využít unikátní know-how pražských tramvajový­ch opraven. Tento projekt je pro mě důkazem umu našich lidí, který v minulosti prokázali v řadě zakázek pro velká evropská města,“říká šéf dopravního podniku Gillar.

Jezdit se bude celý rok

Původní záměr vytvořit výletní tramvaj jako kabriolet se ukázal jako technicky obtížný. Proto nakonec vznikl model Coupé, do jehož interiéru se vstupuje pouze jedněmi dveřmi. Návrh počítá s typickými plastovými sedačkami, nabarveným­i nabílo.

Zadní část pak zabírá taneční parket, po jehož stranách mohou pasažéři posedávat na dřevěných lavicích. Bar napodobuje pultík z ještě staršího modelu T1 slouživší k prodeji jízdenek.

Dopravní podnik počítá s tím, že pro večírky, projížďky a třeba i přednášky bude speciální designový vůz k dispozici po celý rok, tedy včetně zimních měsíců. I díky tomu není jeho komerční využití příliš omezeno třeba nepřízní počasí.

Tatra T3 byla vyráběna zejména v 60. letech minulého století v pražském podniku ČKD, jenž ji vyvážel i do zahraničí. Projekt T3 Coupé má být také pomyslnou poctou českému průmyslové­mu návrháři Františku Kardausovi, který je autorem původní podoby vozu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia