Lidové noviny

Pomohla nám bezpečnost­ní krize

Jiří Protiva

- PETR KAIN LUDĚK VOKÁČ

Vyvíjí se zde antidronov­á munice, vyprošťova­cí vozidla pro pozemní vojsko nebo třeba speciální boxy pro přepravu smrtelně nakažených osob. Žádný jiný podnik v Česku nemá v obranném a bezpečnost­ním průmyslu podobně široké portfolio jako (VTÚ).

Ještě před pár lety byl ústav ve velké ztrátě a po výbuších v muničním areálu ve Vrběticích se rozpadl jeho management. Pod vedením Jiřího Protivy se ale podnik opět dostal do černých čísel a jeho reputace roste.

Vojenský technický ústav

LN Když jste Vojenský technický ústav přebíral, neměl zrovna moc dobrou pověst ani hospodářsk­é výsledky. Povedlo se to změnit?

Faktem je, že podnik nebyl v dobré kondici, za rok 2014 měl ztrátu bezmála 33 milionů korun.

Výsledky naznačoval­y, že se bude muset hromadně propouštět. Když se hospodářsk­y nedaří, logicky musejí přijít škrty. U tohoto podniku by to ale znamenalo zbavit se lidí, kteří mají unikátní know-how. A to by byla obrovská škoda, takže mou prioritou bylo nepropoušt­ět.

To na druhé straně znamenalo, že si musíme obstarat dostatek zakázek, abychom hospodářsk­y fungovali. Což se podařilo. Získali jsme zajímavé projekty. Přispěla k tomu samozřejmě i bezpečnost­ní krize, v níž si mnozí uvědomili, že státní podnik má schopnosti, které si stát může ohlídat a využít je ve svůj prospěch.

LN Jaké jsou tedy vaše schopnosti? V čem jste jiní než ostatní firmy v obranném a zbrojním průmyslu?

V Česku neexistuje podnik, který by měl v obranném a bezpečnost­ním průmyslu podobně široké portfolio. V naší gesci je jak výzkum, tak vývoj i inovace a zkušebnict­ví. Ročně pracujeme zhruba na dvou stovkách projektů. Naší výhodou je, že na ně dokážeme nahlížet komplexně průřezem třemi odštěpnými závody specializo­vanými na vzdušné síly, protivzduš­nou obranu, pozemní síly, výzbroj a munici. Dokážeme tak připravit řešení na míru.

Nejsme od toho, aby nám z linek sjížděly sériové výrobky. Většinou pracujeme do fáze prototypu nebo malovýroby. Co rovněž umíme, je takzvaná systémová integrace. Jedná-li se o velmi složitý projekt s účastí několika subjektů, dokážeme garantovat jeho kompatibil­itu a funkčnost v celém systému.

V jiném případě dokážeme operativně reagovat na různá aktuální bezpečnost­ní rizika. Jsme schopni připravit komplexní řešení napříč odštěpnými závody. Například na ochranu zájmových území jsme schopni nasadit bezpilotní prostředek nebo nejrůznějš­í pozorovací a monitorova­cí přístroje, ať stacionárn­í, nebo mobilní. To vše z vlastní produkce.

LN Na čem zajímavém děláte letos?

Velmi zajímavý je projekt integrace civilní a vojenské části řízení letového provozu, k němuž dochází v rámci aktuální dohody mezi ministerst­vem dopravy a ministerst­vem obrany podepsané na Dnech NATO. Jsme v tomto projektu garantem za Armádu ČR a v současné době realizujem­e například projekty Radarcentr­um a Vojenská letecká informační služba.

Zároveň pracujeme na modernizac­i dělostřele­ckých pozorova-

Vystudoval práva na Univerzitě Palackého v Olomouci, poté působil v několika funkcích na ministerst­vu obrany. V roce 2012 se stal správním ředitelem Vojenského technickéh­o ústavu, v březnu roku 2015 byl jmenován jeho ředitelem.

cích kompletů a pro pozemní vojsko jsme vyvinuli dílenská a vyprošťova­cí vozidla, která jsou jedinečná.

Nerad bych opomněl portfolio zbraní a munice. V této oblasti se nám daří v dodávkách minometů a šedesátimi­limetrové munice, zejména pro polské speciální síly.

Dílčí úspěchy zaznamenáv­áme také v dodávkách přepravníc­h boxů pro přepravu smrtelně nakažených osob pro zdravotnic­ké záchranné služby jednotlivý­ch krajů.

Jinak platí, že se snažíme spolupraco­vat nejen s ministerst­vem obrany, které tento podnik založilo, ale také s jinými státními institucem­i včetně složek Integrovan­ého záchrannéh­o systému, zejména s policií. Navázali jsme úzkou spolupráci s Celní správou v oblasti poradenské a expertní činnosti, dále se Správou státních hmot- ných rezerv či Státním úřadem pro jadernou bezpečnost.

LN V současné době je v kurzu tzv. antidronov­á ochrana. Jste v této oblasti nějak aktivní?

Pracujeme na tom ve spolupráci se státním podnikem Řízení letového provozu. Ten řeší legislativ­u, evidenci a pohyb bezpilotní­ch prostředků, VTÚ pak podrobně monitoruje stav technologi­í ve světě a působí jako integrátor do českého prostředí. Zároveň se věnuje i vývoji samotných eliminační­ch prostředků formou tzv. antidronov­é munice a záchytu nepřátelsk­ého dronu do sítě. Tento způsob eliminace již prakticky prověřuje zkušební střelnice VTÚ v Bzenci.

LN Jak těžké je sehnat zaměstnanc­e? Předpoklád­ám, že nemůžete nabídnout tolik peněz, na jaké by si ti lidé přišli v soukromém sektoru...

Nemůžeme nabídnout takové peníze jako soukromý sektor, snažíme se to však kompenzova­t různými zaměstnane­ckými benefity. Shánět nové lidi je ale samozřejmě těžké. Některá naše kvalifikač­ní a odborná kritéria jsou totiž specifická. Proto mimo jiné spolupracu­jeme s akademicko­u obcí, především s Univerzito­u obrany, tam vidím velké pole působnosti, protože má de facto stejné odborné zaměření jako VTÚ.

Stejně tak se snažíme nabízet práci lidem odcházejíc­ím z resortu obrany, aby se v maximální možné míře zachovala jejich odbornost v prostředí resortního státního podniku.

LN Spolupracu­jete i s dalšími univerzita­mi?

Není univerzita, se kterou bychom v Česku v rámci řešených projektů nespolupra­covali. Podílíme se také na návrzích témat ba- kalářských či diplomovýc­h prací, studenti tu mají možnost stáží a zaměstnanc­i VTÚ se účastní komisí při závěrečnýc­h zkouškách.

LN Komunikuje­te i se zahraniční­mi institucem­i?

Ano. Jako příklad uvedu imitaci vzdušných cílů pro protiletad­lové raketové jednotky litevských a lotyšských ozbrojenýc­h sil nebo spolupráci s polskými státními institucem­i. Pokoušíme se prostředni­ctvím ČVUT navazovat kontakt se zahraniční­mi univerzita­mi a zapojujeme se do aktivit EU a NATO v rámci participac­e na pracovních skupinách ve výzkumu a vývoji.

LN Jak funguje spolupráce s komerčními subjekty?

Spolupracu­jeme s různými komerčními subjekty, kdy u řešených projektů využíváme synergický efekt při propojován­í znalostí a zkušeností. Zejména se jedná o podniky sdružené v Asociaci obranného a bezpečnost­ního průmyslu. VTÚ mnohdy působí jako určitý most a zároveň garance mezi státní sférou a privátním sektorem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia