Lidové noviny

Zůstaňme v EU, chtějí firmy

-

PRAHA Základním požadavkem českých firem na novou vládu je setrvání v Evropské unii. Mezi další patří snížení administra­tivních překážek pro podnikání, umožnění vstupu zahraniční­ch pracovníků či urychlení výstavby dopravní infrastruk­tury. Ve včerejším prohlášení to uvedla Hospodářsk­á komora ČR.

Vzhledem k volebnímu úspěchu hnutí Svoboda a přímá demokracie a dalším názorovým proudům v různých stranách je podle komory základním požadavkem setrvání v EU.

„Jsme proexportn­ě orientovan­ou ekonomikou s podílem EU na našem vývozu více než 80 procent. Vzájemná provázanos­t je však mnohem hlubší, od významného podílu zahraniční­ch investic až po například společnou obchodní politiku vůči třetím zemím,“uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Stop tlaku na vyšší mzdy

Bez ohledu na někdy až zásadní výhrady podle něj žádná skutečně rozumná vláda nesmí o odchodu z EU ani uvažovat. Kabinet musí i nadále prosazovat otevřenost země – v zájmu ekonomiky není uzavírat se vnějšímu světu pod tlakem migrační vlny a obav z terorismu, uvedl dále.

„Žádní migranti tu nejsou, zato máme místy až zoufalý nedostatek pracovní síly, stárnoucí populaci a až příliš humanitně vzdělanou mladou generaci, po které není moc poptávka,“upozornil Dlouhý.

Firmy také žádají vládu, aby zamezila dalšímu administra­tivnímu tlaku na růst mezd, stejně jako nárůstu úřednickéh­o aparátu. Dále chtějí, aby se platy ve veřejném sektoru nezvyšoval­y plošně, ale pouze selektivně. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia