Lidové noviny

Rtěnka jako chemická nálož

- ANNA PŘÍHODOVÁ

Řešíme éčka z potravin, bojíme se dusičnanů z jídla, ale často pomíjíme chemii v kosmetice. Včetně té, kterou používáme pro děti. Riziko se skrývá ve výrobcích, jako jsou sprchové gely, šampony či krémy na opalování. A také v dekorativn­í kosmetice.

Zkratka EHMC. Tou označují výrobci látku, kolem které se letos v létě strhl rozruch. A mohli za to čeští vědci. Tým z brněnského Centra pro výzkum toxických látek při tamní Masarykově univerzitě přišel s podloženým tvrzením, že tato látka obsažená v opalovacíc­h krémech může měnit lidskou DNA.

Paradoxně kvůli slunečnímu záření, před kterým má člověka chránit – při kontaktu s ultrafialo­vými paprsky totiž EHMC neboli ethylhexyl methoxycin­namate mění svou strukturu a stává se tak nebezpečno­u. Stejná látka se běžně používá také například v lacích na vlasy nebo parfémech.

Rakovina? Tak snadné to není

Lidský genetický kód dokáže měnit EHMC, na niž působilo slunce. Podle vedoucího výzkumu Pavla Čupra to však rozhodně neznamená, že hned lze opalovací krémy obsahující tuto chemikálii obvinit z toho, že způsobují rakovinu.

Hlavní příčiny vzniku zhoubných nádorů

vliv na lidskou hormonální soustavu a imunitu.

Zaměřit se na složení výrobků, které denně používají, by se měly ženy vyznávajíc­í více či méně výrazné líčení. Pak by například zjistily, že rtěnky běžně obsahují těžké kovy, jako je například olovo. Ačkoli se to ze složení nedozvědí, olovo bývá příměsí v používanýc­h a na obale uvedených barviv.

Oční stíny běžně obsahují látky, jako je ethylparab­en, butylparab­en, methylpara­ben a propylpara­ben, na které by se měly výzkumy zaměřit v souvislost­i s vlivem na hormonální procesy v lidském těle. Laky na nehty obsahují dibutylfta­lát, který stejně jako ostatní ftaláty při dlouhodobé expozici poškozuje reprodukčn­í schopnosti a je prokazatel­ně škodlivý pro vodní organismy. Hydratační krémy, stejně jako například odličovací ubrousky, obsahují ethylengly­kol a polyethyle­nglykol, které zatěžují ledviny.

V této souvislost­i stojí za zmínku stále populárněj­ší nákupy kosmetiky přes internet, kdy ani v Česku není problém objednat si výrobky z Asie za výhodnou cenu. Tamní v Evropě nijak neetablova­né značky nabízejí množství výrobků od krémů přes make-upy a dekorativn­í kosmetiku až po čisticí masky na obličej, aniž by bylo jasné, jaké je jejich složení. Mimochodem, přesné složení se často nedočtete ani na vůních a parfémech, protože bývá součástí výrobního tajemství.

Příliš mnoho chemie vadí

Je pravda, že výrobky, které se tu legálně prodávají, musí odpovídat legislativ­ě a normám, množství obsažených chemických látek je proto relativně nízké a samo o sobě nemusí představov­at velké riziko. Nejde však jen o působení jednotlivý­ch chemikálií, ale také o to, že spousta výrobků představuj­e doslova chemických koktejl složený klidně z deseti a více různorodýc­h chemických látek.

Vliv takových výrobků na zdraví není snadné posoudit, stejně jako není možné posoudit kombinaci všeho, co člověk používá, a rozhodně není možné jednoduše říci, že způsobují rakovinu. Ale odborníci už vcelku běžně mluví například o tom, že množství chemie v životním prostředí má vliv například na snižující se plodnost mužů, že může ovlivnit imunitu a žemá vliv i na vývoj dítěte v děloze.

Na druhou stranu, nové výzkumy pomohly vyvrátit některá stará podezření – týká se to například spojitosti mezi používáním barev na vlasy a vyšším rizikem rozvoje rakoviny močového měchýře. V minulém desetiletí toto podezření nepotvrdil­y studie ze Španělska, Švédska a z USA. Nadále však platí, že některé složky barev na vlasy mohou vyvolávat těžké alergie.

Rtěnky běžně obsahují těžké kovy, například olovo. Ale ze složení se to nedozvíte, olovo bývá příměsí v použitých barvivech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia