Lidové noviny

Střídmost je u kosmetiky zdravá

-

Při používání kosmetiky nebo výrobků z drogerie pro domácnost rozhodně platí klasické „méně je více“. Výrobky běžně obsahují dvacet nebo třicet složek a vy můžete snížit případná rizika spojená s jejich používáním tím, že si budete vybírat ty s co nejjednodu­šším složením a vyhnete se těm nejrizikov­ějším látkám.

Chemikálie z kosmetiky se do našeho organismu dostávají přes kůži, na rozdíl od různých přísad v potravě, s nimiž se tělo umí vyrovnávat lépe. Trávicí soustava je na to zvyklá i proto, že člověk se historicky i v přírodě setkával s různými jedy a podobně. Zato na kůži jsme toho nikdy tolik nenanášeli.

OČIMA ODBORNÍKA

Ono nás to samozřejmě nezabije, ale považuju za rozumné snižovat rizika. Protože o tom, jak se chovají v organismu látky dostávajíc­í se do něj přes pokožku, natož o jejich vzájemně kombinovan­ém působení, toho ještě víme poměrně málo a výzkumy v tomto směru jsou teprve na začátku. Chemické látky přitom přijímáme nejen z kosmetiky, ale třeba z oblečení a z prachu v domácnosti i v zaměstnání.

Abych nemusela vždycky složitě studovat etikety, stáhla jsem si do mobilu aplikaci Tox Fox, která vám ukáže, zda výrobek obsahuje něco nevhodného. Stačí načíst jeho čárový kód. Jde sice o aplikaci německou, ale funguje i na zhruba šedesát procent výrobků, které se prodávají u nás. Jednoduše vás informuje, zda jsou bez rizikových složek, či zda některé z nich obsahují a které to jsou. Její používání není složité, snadno s ní zkontroluj­ete zboží během nákupu.

Sama se snažím vyhýbat zejména látkám, které mohou ovlivňovat činnost hormonů, dále parabenům, hliníkovým solím v deodorante­ch a také umělému pižmu. Doporučuji také nepoužívat antibakter­iální výrobky, například mýdla, protože pobíjejí nejen nebezpečné bakterie, navíc mohou zvyšovat jejich odolnost vůči antibiotic­ké léčbě. Není třeba snažit se o naprostou sterilitu, to ostatně lidské imunitě včetně dětské neprospívá. U dětí stačí na mytí čistá voda, maximálně šampon na vlasy, na kůži postačuje nějaký olej nebo čistá vazelína, případně základní jednoduché krémy z lékárny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia