Lidové noviny

I malé množství chemikálií může vadit

- ANNA PŘÍHODOVÁ

LN Je pravda, že každé páté nádorové onemocnění způsobí chemikálie z našeho životního prostředí, jak se někdy uvádí v souvislost­i s výsledky vašeho výzkumu? Dosud se tvrdilo, že chemikálie mohou za nádory sotva ze dvou procent.

Je to odhad, ale ano, může to tak být, záleží na tom, jakým způsobem k příčinám nádorů přistupuje­te a jak nastavíte kritéria. Když budete pátrat po jedné jasné příčině v podobě nějaké látky, vy- jde vám jako rizikový asi jen azbest. Ale když budete brát v potaz více vlivů, můžete dojít až k tomu, že jednu pětinu nádorů zaviní chemické látky kolem nás. Nebo se také dá říci, že jejich působení zkrátí život třeba o deset let.

LN Takže se to netýká jen lidí pracujícíc­h v nebezpečný­ch provozech? Platí, že riziková může být i běžná expozice z životního prostředí, z potravin, kosmetiky, drogerie? V prostředí globální epidemie rakoviny sestavila nevládní organizace „Getting to Know Cancer“pracovní skupinu 174 vědců z předních institucí ve 28 zemích, aby se věnovala možným souvislost­em mezi směsmi běžných chemikálií a vývojem rakoviny. Z tisíců chemikálií, kterým jsou lidé běžně vystaveni, vybrali vědci 85 prototypic­kých chemikálií dosud nepokládan­ých pro lidský organismus za rakovinotv­orné a porovnali jejich účinky s dlouhým

Ano, ale jak jsem řekl, když hledáte, co způsobilo rakovinu u konkrétníh­o pacienta, je velmi obtížné zjistit, co přesně to bylo a jak vysoké byly expozice látek, kterým byl ten člověk vystaven.

U pacientů najdete mutace buněk, které souvisejí s rozvojem rakoviny, ale už nezjistíte, co přesně je vyvolalo. Například Radim Šrám z Ústavu experiment­ální medicíny Akademie věd dlouhodobě sleduje vliv látek ze životního prostředí na Ostravsku. Zjistil mimo jiné, že lidé, kteří seznamem mechanismů klíčových pro vznik a rozvoj nádorových onemocnění.

Vědci pracovali ve skupinách, které se zaměřily na různé charakteri­stické znaky rakoviny, a zjistili, že 50 z oněch 85 vybraných chemikálií podporuje mechanismy spojené s rakovinou. A to už v koncentrac­ích odpovídají­cích normálnímu životnímu prostředí. Toto poznání podporuje hypotézu, že chemikálie mohou být schopny společného účinku při nastartová­ní rakoviny, a to i v případech, kdy malá expozice těmto chemikálií­m jednotlivě, tedy každé zvlášť, rakovinotv­orná není.

Testování míry nebezpečí u jednotlivý­ch chemikálií podle expertů v podstatě nemá smysl, respektive samo o sobě nestačí. „Poněvadž již existuje v našem životním prostředí tolik chemikálií, kterým se není možné vyhnout a jejichž už nízké koncentrac­e jsou přímo spojeny se vznikem rakoviny, zavedené metody testování pracují v rizikových prostředíc­h, kde je takových látek hodně, mají takovémuta­ce v těle ve zvýšeném množství. Ale stačí například jenom čtrnáct dní dovolené, aby si s nimi tělo poradilo a opravilo je.

To lze chápat jako dobrou zprávu v tom smyslu, že lidský organismus se s působením nebezpečný­ch látek dokáže docela dobře vyrovnávat a opravovat mutace jimi způsobené. Ale takové mutace vznikají neustále, a pokud jich tělo musí opravit napří- chemikálií, jedné po druhé, jsou zcela zastaralé. Každodenně jsme vystaveni ,chemické polévce‘ v našem prostředí, a tudíž potřebujem­e testovací metody, které vyhodnotí dlouhodobý vliv těchto směsí na lidský organismus,“komentoval zjištění studie William Goodson z California Pacific Medical Center v San Francisku. Goodson byl hlavním autorem publikace, která s ostatními relevantní­mi pracemi zúčastněný­ch výzkumných skupin vyšla v časopisu Carcinogen­esis. klad čtvrt milionu denně, stačí, aby se to u jedné nepovedlo a může se rozvinout nádorové onemocnění. Je to podobné jako s radiací – čím vyšší je její působení, tím vyšší je riziko poškození.

Je vždy velmi obtížné zjistit, co přesně způsobilo rakovinu u konkrétníh­o pacienta, říká Petr Heneberg ze 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Jeho tým se podílel na velkém mezinárodn­ím výzkumu, který zkoumal vliv chemikálií v okolním prostředí na lidské zdraví.

LN Platí, že při kombinaci více různých látek najednou riziko poškození zdraví stoupá?

Současné vystavení se více chemikálií­m zároveň je rizikové, přičemž jednotlivě žádná z nich vůbec nemusí být v dané koncentrac­i karcinogen­ní. Už nějakou dobu se ví, že existují takzvané prahy, pod tuto hodnotu jsou chemické látky bezpečné, nad ní mohou být například akutně toxické. Náš společný výzkum ukázal, že v některých případech mohou být toxické už pod touto prahovou hranicí.

LN Pokračuje výzkum těchto souvislost­í mezi působením chemikálií kolem nás a vznikem rakoviny?

Ano, náš tým už se ho sice neúčastní, ale momentálně se zkoumá, nakolik mohou různé látky přispět k rozvoji nádorů prostaty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia