Lidové noviny

Chci český sport posunout

Milan Hnilička (44)

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Je olympijský­m vítězem z Nagana, trojnásobn­ým mistrem světa a zahrál si pět sezon v NHL. Hokejový světák.

V sobotu však zažil nový pocit. Za hnutí ANO byl zvolen do Poslanecké sněmovny.

Čtyřiačtyř­icetiletý Hnilička věří, že se mu v parlamentu povede spustit revoluci v podobě Sportovní agentury, což by měla být obdoba ministerst­va sportu, tedy instituce, která v Česku chybí. Její pomocí chce zvýšit státní finanční podporu sportu.

Zároveň přemýšlí, jak roli poslance skloubí s funkcí manažera hokejové reprezenta­ce, kterou čeká v únoru olympiáda v Pchjongčch­angu, a pozicí manažera pro rozvoj ledního hokeje.

„Jsem velice šťastný a potěšený, že jsem se do sněmovny do-

Milan Hnilička

stal a budu se moci podílet na podpoře českého sportu, k čemuž jsem se zavázal panu Babišovi (předseda ANO), který mě v tom obrovsky podporuje. Nechci být jen hubou z plakátu, chci v politice něco dokázat,“řekl Hnilička LN.

LNZ pozice dvojky na středočesk­é kandidátce ANO za Andrejem Babišem jste získal 8188 preferenčn­ích hlasů. Jak jste s výsledkem voleb spokojen?

Především chci poděkovat všem voličům, kteří mě do Poslanecké sněmovny poslali. Je to pro mě nový pocit a mám radost z toho, kolik hlasů jsem dostal nejen já, ale i hnutí ANO. Lidé nám vyjádřili velkou podporu a my musíme dělat vše pro to, abychom jejich očekávání naplnili.

LN Takže to berete jako velký závazek?

Bývalý hokejový brankář hrál v Česku za Kladno, Spartu, Liberec a Slavii, v NHL za New York Rangers, Atlantu a Los Angeles, v Rusku za Ufu. Je trojnásobn­ým mistrem světa, má zlato z olympiády v Naganu. U hokeje zůstal i po skončení aktivní kariéry, zastává řadu svazových funkcí.

Ve víkendovýc­h volbách se dostal do Poslanecké sněmovny, kam kandidoval za hnutí ANO.

Je to pro mě obrovský závazek. Voličům slibuji, že se budu stoprocent­ně věnovat tomu, abych pomohl nejen náš stát, ale především náš sport posunout dopředu. Mám sice z poslanecké­ho mandátu přirozený respekt, ale nemám strach. Deset let už působím v pozici manažera a doufám, že teď své zkušenosti zúročím.

LN Jak náročné vaše první volby byly?

Je to pro mě nová zkušenost. Musím uznat, že těch šest týdnů před volbami pro mě bylo velmi vysilující­ch, protože jsem měl i hodně práce na hokejovém svazu. Když jsem se dozvěděl, že jsem se do sněmovny dostal, cítil jsem obrovskou úlevu a radost se dostavoval­a postupně.

LN Mluvil jste o náročném skloubení vaší politické kariéry se zaměstnání­m v hokejovém svazu. Budete tedy i nadále manažerem české reprezenta­ce?

Nejde jen o reprezenta­ci, těch funkcí mám na svazu víc. Budu to nyní řešit, musím zvážit, zda bude v mé moci všechny funkce stihnout. Pro mě je velmi důležitá politická kariéra a vznik Sportovní agentury. Na druhou stranu máme spoustu věcí na svazu téměř hotových a já je chci dotáhnout do úspěšného konce. Já osobně chci u reprezenta­ce vydržet minimálně do olympiády v Koreji, ale rozhodnutí, zda v této funkci zůstanu, není jen na mně.

LN Mluvil jste o větší podpoře českého sportu. Už máte vizi, jak jí dosáhnout?

Nyní jsme ve fázi vzniku Sportovní agentury. Výrazně u nás chybí ministerst­vo sportu, a proto jsme se rozhodli pro vytvoření platformy, jež bude mít padesát zaměstnanc­ů, kteří se budou zabývat přerozdělo­váním státních peněz do sportu. Nyní je to celé sice ještě v legislativ­ní fázi, ale já věřím, že s tímto projektem budeme úspěšní a brzy se spustí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia