Lidové noviny

VŘSR pro šest procent

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Tak bude to sto let, kdy se Ruska zmocnili bolševici. Žádný velký důvod k oslavám, spíš k sebereflex­i, přemýšlení a rekapitula­ci. Kolik tahle jedna revoluce, která se sice odehrála v listopadu, ale říká se jí „velká říjnová“, stála životů, kostelů, peněz, bolesti a lidského hoře? Těžko spočítat. Padlo, zemřelo nebo by bylo zavražděno v druhé světové válce 25 milionů sovětských občanů, kdyby předtím komunistic­ký vůdce Josif Stalin, žák vůdce světové revoluce V. I. Lenina, neprovedl čistky v armádě takovým způsobem, že většina vzdělaného důstojnict­va skončila v emigraci, ve vězení nebo na bojišti zahrabána do hromadných hrobů? Zkrátka, letošní sté výročí je skvělou příležitos­tí podívat se na tuhle dějinnou událost tak nějak střízlivě, z velikánské­ho nadhledu a bez nánosu ideologie.

ORBIS UNUS

Obyvatelé Ruska už nejsou citově k VŘSR nijak zvlášť upnuti, a dokonce je nechává vlažnými i otázka pochování Leninovy mumie, která „krášlí“hlavní náměstí země – mimochodem stále zvané „Rudé“. Opravdu plesat u příležitos­ti století, které brzy uplyne od chvíle, kdy lež, populismus, závist, nenávist a laciné sliby na 70 let ovládly ruský prostor, se chystají nemnozí.

Tak především ruští komunisté si už leští žerdi, aby na ně připevnili rudé prapory se srpem a kladivem. Podle sociologů se k nim přidámožná někdo ze šesti procent ruských obyvatel, kteří uvádějí, že VŘSR v nich budí hrdost a nadšení. Navzdory mrtvým pradědečků­m a prababičká­m umučeným v gulazích. Kupodivu, VŘSR je na tom pořád lépe než Gorbačovov­a perestrojk­a – tu kladně hodnotí jen dvě procenta Rusů.

A že by ale vládl v hlavách občanů odpor k události, která vyhnala do emigrace tu nejvzdělan­ější část národa, to se říct nedá. Dvaatřicet procent lidí totiž neví, zda VŘSR byla dobrá, či špatná. 21 procent si dokonce myslí, že revoluce přinesla víc užitku než škody. Možná to bude tím, že si s významem bolševické­ho puče nevědí rady ani učitelé ruské historie. A tak přesný popis hrůz, které zemi postihly ve 20. a 30. letech minulého století, pro jistotu vynechávaj­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia