Lidové noviny

Hokejovou Spartu má pozvednout kouč Výborný

Výsledky hokejové Tipsport extraligy

-

PRAHA Ta možnost visela ve vzduchu už od středy. Realitou se stala v pátek, kdy hokejisté Sparty prohráli v 17. kole extraligy na ledě Litvínova 3:4. Neuspokoji­vé výsledky se vedení Pražanů rozhodlo řešit výměnou trenérů. Po třetí porážce za sebou skončil na lavičce aktuálně desátého týmu soutěže trenér Jiří Kalous, kterého nahradil František Výborný.

Čtyřiašede­sátiletý kouč je nejúspěšně­jším trenérem Sparty a platí za klubovou legendu. V minulosti Pražany dovedl ke třem mistrovský­m titulům.

„Je to hodně zvláštní. Přiznám se, že už jsem nepočítal s tím, že by se to ještě někdy mohlo stát a že se ještě postavím na sparťansko­u střídačku. Co vím, tak v Boleslavi se plánovalo na domácí zápas právě se Spartou moje rozloučení s diváky, a najednou... Tímhle se to trochu oddálilo,“uvedl Výborný v rozhovoru pro klubový web.

Jedna z nejúspěšně­jších postav historie Sparty trénovala uplynulých pět sezon Mladou Boleslav, ve středočesk­ém klubu nyní Výborný působil jako konzultant.

17. kolo: Pardubice - Mladá Boleslav 3:0, Plzeň - Hradec Králové 1:0, Litvínov - Sparta 4:3, Vítkovice - Třinec 1:2, Jihlava - Chomutov 4:3sn, Brno - Zlín 2:3.

18. kolo: Olomouc - Litvínov 1:3, Pardubice - Vítkovice 3:4, Třinec - Hradec Králové 0:3, Chomutov - Brno 3:2p, Ml. Boleslav - Liberec 3:1.

Tabulka: Teď se ale trochu nečekaně vrací do Sparty i ke koučování. „Nepočítal jsem nejen s tím, že si ještě někdy zatrénuju ve Spartě, ale že bych ještě vůbec trénoval. Ale přijal jsem tuhle výzvu a chci Spartě pomoci, jak jen to bude možné,“řekl Výborný, jenž mužstvo povede společně s asistentem Jaroslavem Nedvědem.

S novými svěřenci se poprvé potkal na nedělním tréninku. V zápase je premiérově povede v pátek v Brně. „Určitě nechci soudit svého předchůdce a vůbec jakoukoliv práci, co se u týmu odvedla. To mi absolutně nepřísluší. Přicházím k týmu v situaci, kdy potřebuje pozvednout a zlepšit výkony i výsledky. Není lehké postupně přebudováv­at tým, to nejde ze dne na den. Člověk musí vědět, že nastavený směr je správný, a pak to chce čas a hlavně tvrdou práci. Nejde jen říct, že mužstvo je špatné, protože nevyhrává,“uvedl. Konkrétní cíle však nikomu slibovat nechce, především chce mužstvo zvednout. „Nebude to jednoduché a nejde to všechno lusknutím prstů, ale budeme se snažit.“čtk, kub

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia