Lidové noviny

Šéfa Trumpovy kampaně viní ze spiknutí

- WASHINGTON

Někdejší manažer volební kampaně současného amerického prezidenta Donalda Trumpa Paul Manafort se včera vydal do rukou Federálníh­o úřadu pro vyšetřován­í (FBI). Byl obviněn z dvanácti těžkých trestných činů včetně spiknutí proti USA, daňových úniků a praní špinavých peněz. Obviněn byl i jeho společník Rick Gates. Obvinění je prvním výsledkem práce zvláštního vyšetřovat­ele Roberta Muellera, který zkoumá možný vliv Ruska na loňskou prezidents­kou kampaň v USA. Manafort i Gates včera před soudem jakoukoli vinu odmítli.

Samotné volební kampaně Donalda Trumpa, kterou Manafort čtvrt roku řídil, se však podle agentury AP obvinění nijak netýká. Trump v minulosti opakovaně jakoukoli spolupráci s Moskvou během kampaně odmítl.

K čerstvým obviněním svého bývalého spolupraco­vníka, který dlouho působil jako stratég Republikán­ské strany, se včera prezident vyjádřil na Twitteru. „Promiňte, ale je to rok, co Paul Manafort pracoval v Trumpově kampani. Proč se nezaměřují na podfukářsk­ou Hillary (Clintonovo­u) a demokraty?“napsal. V dřívějším příspěvku poznamenal, že řeči o ruské stopě se vedou v době, kdy se republikán­i snaží prosadit „historicko­u“daňovou reformu. „Je to náhoda? NENÍ,“napsal šéf Bílého domu.

Vedle Manaforta a Gatese bylo podle agentury Reuters vzneseno obvinění i proti dalšímu členovi Trumpova předvolebn­ího štábu Georgi Papadopoul­osovi. Ten se přiznal k zamlčování informací o svých vztazích s Moskvou.

Osmašedesá­tiletý Manafort byl loni od června do srpna šéfem volební kampaně Donalda Trumpa a Gates jeho zástupcem. Budoucí prezident Manaforta propustil po zprávách, že zřejmě dostával mili- ony dolarů za poradenské služby pro ukrajinsko­u proruskou Stranu regionů někdejšího prezidenta Viktora Janukovyče. Podle dřívějších zjištění médií Manafort navíc zřejmě už v roce 2005 vypracoval tajnou strategii, která měla ve prospěch ruského prezidenta Vladimira Putina ovlivnit politiku, obchody a zpravodajs­tví v USA, Evropě a v bývalých sovětských republikác­h. Z objevených dokumentů vyplývá, že Manafort pracoval pro ruského miliardáře Olega Děripasku. čtk, zah

 ?? S prezidente­m Trumpem a jeho dcerou Ivankou FOTO REUTERS ?? Paul Manafort
S prezidente­m Trumpem a jeho dcerou Ivankou FOTO REUTERS Paul Manafort

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia