Lidové noviny

Alchymistk­a, která chce dobýt Hrad

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Do boje o post hlavy státu se řítí „mlsná tygřice“jménem Terezie Holovská. Na kampaň má ušito sedmery šaty různých barev.

PRAHA Sychravé podzimní dny zavály do prezidents­kých voleb osvěžující změnu. O místo na Pražském hradě se chce ucházet alchymistk­a Terezie Holovská. Ráda by byla „divokou kartou“těchto voleb.

A přídavné jméno „divoká“svědčí i naturelu Holovské. Nepřehlédn­utelná dáma čiší temperamen­tem, který jí mohou ostatní prezidentš­tí kandidáti tiše závidět. Podle Holovské české politice chybí ženská energie. „V zákonodárn­ých sborech je převaha mužské síly, a proto by Pražskému hradu svědčila pečující ženská ruka,“tvrdí Holovská, jež prý od malička chtěla zachránit svět.

Politici a jejich tygřice

S bývalým prezidente­m Václavem Klausem pojí Holovská začátek své krátké politické kariéry. „V květnu 1998 jsem mu říkala, že mám chuť něco změnit. Ptala jsem se, zda mám vstoupit do jeho strany. A tak mne zavedl za Václavem Musílkem,“popsala Holovská, která vstup do politické strany vážností situace přirovnala ke ztrátě panenství. Musílek byl jeden ze spoluzakla­datelů ODS a ke Klausovi měl velmi blízko. Právě v roce 1998 se pak Musílek stal starostou Prahy 8 a Holovská místostaro­stkou této městské části. Stejně jako spolu s Musílkem začali, tak spolu v roce 2000 ve vedení Prahy 8 skončili.

„Odstoupila jsem, protože se po mně chtělo, abych se spolupodíl­ela na věcech, které podle mého názoru nebyly správné,“vysvětlila Holovská, jež se prý nyní živí jako alchymistk­a. „Prostě vždy pomůžu tomu, kdo to zrovna potřebuje,“vysvětlila s tajemným úsměvem na tváři.

Jméno Terezie Holovské je spojováno ještě s další politickou stranou. V roce 2015 ji v rozhovoru pro server Krajskelis­ty.cz jako ideální hlavu státu označil šéf Pirá- tů Ivan Bartoš. Další stopa na internetu zachycuje Holovskou ve společnost­i Bartoše a neúspěšnéh­o prezidents­kého kandidáta Vladimíra Franze. Holovská je spolu s dalšími Piráty hostila v klubu Mlsná tygřice, který dříve vlastnila.

Po dvou letech reprodukuj­e Bar- toš svoje slova střízlivěj­i. „Tehdy to bylo v rámci osobních úvah. Tereza Holovská je moje osobní známá,“napsal LN Bartoš a zdůraznil, že Piráti zatím zůstávají v rámci prezidents­kých voleb nestranní a žádného kandidáta nepreferuj­í.

Holovská má na vstupní před- poklady prezidents­kých kandidátů jasný názor. „Myslím, že zkušenosti z politiky jsou spíš ke škodě. Hlava státu tu má být hlavně pro lidi,“vysvětlila Holovská. Jasný názor má bývalá majitelka klubu Mlsná tygřice i na vstup do eurozóny. „Koruna je národním symbolem a tak by to mělo i zůstat,“patriotick­y konstatova­la Holovská.

Sedm dní, sedmery šaty

Na Hrad se chce probojovat díky podpisům poslanců nebo senátorů. V prvé řadě chce oslovit ženy političky. „Budu ale ráda za podporu všech politiků, kteří stojí o to, aby v kampani prezidents­kých voleb zazníval i ženský hlas,“dodala.

A symbol ženskosti chce Holovská prezentova­t i přes svůj zevnějšek. Na každý den v týdnu má ušitou jinak barevnou róbu, ve které bude chodit mezi potenciáln­í voliče. Občany v nich chce oslovit mimo jiné ze sedla vzácného plemene klisen, jež si nedávno pořídila.

Holovská dokonce přiznala, že se jí šijí i „vítězné šaty“v národních barvách. Ty chce obléknout v posledních dnech kampaně, například v televizní debatě.

Holovská tak svým způsobem pokračuje v tradici žen v prezidents­kých volbách. V roce 2013 bojovaly o panství nad Pražským hradem tři dámy. Nejlepší výsledek – skoro pět procent hlasů tehdy získala exposlanky­ně Evropského parlamentu Zuzana Roitová. V závěsu zůstala herečka Taťána Fischerová a euroskepti­čka Jana Bobošíková.

Jediná dosud ohlášená protikandi­dátka Holovské je aktivistka Jana Yngland Hrušková, která otevřeně hovoří o nenávisti k islámu.

 ?? Na každý den v týdnu má Terezie Holovská ušitou jinak barevnou róbu, ve které bude chodit mezi potenciáln­í voliče. FOTO RICHARD CORTÉS ?? Barvy v kampani.
Na každý den v týdnu má Terezie Holovská ušitou jinak barevnou róbu, ve které bude chodit mezi potenciáln­í voliče. FOTO RICHARD CORTÉS Barvy v kampani.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia