Lidové noviny

Rebel Tejc do vlády? ANO řeší rébus na vnitru

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Jestli si lze představit úřad, o jehož obsazení se v nové vládě strhne velký boj, půjde v první řadě o ministerst­vo vnitra. Na jedné straně stojí hnutí ANO, které se před rokem stavělo proti kontroverz­ní policejní reorganiza­ci z dílny ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Na druhé straně stojí politické strany, jež nechtějí, aby Babiš vnitro po volbách ovládl – z důvodu probíhajíc­ího vyšetřován­í kauzy Čapí hnízdo.

Klíčem k uklidnění situace by mohlo být, kdyby Babiš, který vyjednává o sestavení nového kabinetu, vyslal do vedení ministerst­va nestranick­ého odborníka nebo ještě lépe – člena strany, jež ANO kritizuje. V brněnských bezpečnost­ních kruzích LN narazily na informaci, že v souvislost­i s ministrem vnitra se hovoří o bývalém poslanci ČSSD Jeronýmu Tejcovi.

Stínové zkušenosti

Někdejší stínový ministr vnitra patřil do tábora kritiků vedení ČSSD pod tandemem Bohuslav Sobotka – Milan Chovanec. Tejc patřil k těm členům strany, kteří považovali způsob provedení policejní reorganiza­ce za chybnou.

Tejce, jenž se nyní chystá věnovat kariéře notáře, prý ale zatím nikdo s nabídkou neoslovil. „Nikdo se mnou nemluvil. Samozřejmě mě takové spekulace neuráží, už jsem jich ale po volbách slyšel asi tak 150,“řekl exposlanec LN. Na dotaz, jak by se rozhodoval, kdyby ho Babiš oslovil, uvedl: „Raději neplánuji, protože když jsem něco plánoval, vždy to dopadlo trochu jinak. Ministerst­vo vnitra je komplikova­ný úřad, je tam řada problémů, takže kdyby si někdo myslel, že být ministrem vnitra je výhra, tak si to úplně nemyslím.“

Spekulacím o jednotlivý­ch jménech nových ministrů nahrál sám předseda ANO Babiš. „Chci mít vládu pro lepší Česko. Když nikdo s námi do vlády nechce, tak se pojďme bavit o menšinové vládě s experty a politiky experty, která bude prolínat programy všech stran. Na školství je expertem pan Klaus ml., paní Černochová nebo možná pan Hamáček zase na obranu,“pronesl Babiš v neděli na TV Prima. Na otázku, zda přemýšlí o Tejcovi na post ministra vnitra, napsal: „Určitě ne.“Babiš však nyní může mlžit, aby vytipované politiky neoslabil uvnitř jejich stran.

LN zjišťovaly, jak by na volbu Tejce reagovali vysoce postavení policisté. „Spolupráci s Tejcem bych si uměl představit. Na takovou funkci potřebujet­e politika a vyjednavač­e. Nejde totiž jen o policii, ale i hasiče. Do toho správa České pošty. Vnitro je jedním z nejtěžších ministerst­ev,“řekl důstojník pod příslibem anonymity.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Jeroným Tejc
FOTO ARCHIV MAFRA Jeroným Tejc

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia