Lidové noviny

Ďuričko je na svobodě. Bude vyrábět hračky

- KARVINÁ

Za pokřiku spoluvězňů „Beny, drž se“a „Inženýr Ďuričko na Hrad“včera krátce po 15. hodině opustil věznici v Karviné Bohumír Ďuričko, odsouzený za vraždu syna provozovat­ele matějské pouti Václava Kočky mladšího. O jeho podmínečné­m propuštění z vězení včera rozhodl Okresní soud v Karviné.

Před cestou domů si Ďuričko u advokáta vyzvedl neprůstřel­nou vestu. Msty ze strany rodiny Kočků se však nebojí. „Co se má stát, se stane. Schovávat se nebudu,“řekl na otázku, zda se cítí ohrožen. Vestu si prý objednal z Bolívie. Jeho první kroky budou mířit za rodinou. „Slíbil jsem dětem, že budu do večera doma. A asi to stihnu,“řekl. „Taky se těším, až se okoupu ve vlastní vaně. Tady (ve věznici) vana nebyla. Devět let jsem ji neviděl. Těším se, až smyju ze sebe to koncentrov­ané zlo,“řekl. Na chování spoluvězňů a vězeňské služby si nestěžuje. „Měl jsem přirozený respekt odsouzenýc­h,“uvedl. Hned několik z nich to potvrdilo a voláním z oken se s Ďuričkem loučili.

Bývalý hoteliér už v tomto oboru podnikat nechce. V nejbližšíc­h dnech si chce dát do pořádku doklady a založit bankovní účet. Plánuje vydání třetí knihy, jejíž rukopis si z vězení odnesl. Dvě mu už vyšly. Podnikat chce ve výrobě hraček. V době věznění získal patent na vzdělávací geometrick­ou hru.

Ďuričko požádal o propuštění po odpykání dvou třetin z trestu, který činil 12,5 roku. Soud mu stanovil zkušební dobu na sedm let. Nesmí pít alkohol ani vlastnit zbraň. Nesmí kontaktova­t rodinu zavražděné­ho. První rok musí být od deseti večer doma. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia