Lidové noviny

Herwart řádil za stovky milionů

Počet obětí nedělní vichřice vzrostl na tři. Lesům ČR spadlo na milion kubíků dřeva, kůrovce se zatím neobávají ani na Šumavě

- ELIŠKA NOVÁ KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Nedělní řádění vichřice Herwart mělo aspoň jednu světlou stránku. Popadané větve poslouží jako krmení pro slony, žirafy, tapíry nebo gorily v zoologický­ch zahradách. Do té pražské mohou lidé spadané dřeviny dokonce nosit.

Tím ale ta lepší bilance končí. Herwart sice nedosáhl takových škod, jaké před deseti lety přinesl orkán Kyrill, přesto se do historie zapíše tragicky. Včera si vyžádal třetí oběť. Muž zemřel na následky zranění způsobenéh­o spadlým stromem na Mladoboles­lavsku.

Bez elektřiny zůstávalo včera kolem poledne na 80 tisíc domácností, odpoledne trval kalamitní stav v osmi krajích. Podle distributo­rů by poslední opravy poškozenéh­o vedení, především na špatně dostupných místech, měly proběhnout nejpozději dnes. „Je možné, že se budou objevovat ještě poruchy na vedení nízkého napětí, ale budou to spíš rekreační objekty, odlehlé samoty, části ulice nebo menší části malých obcí,“přiblížila LN mluvčí společnost­i ČEZ Soňa Holingerov­á.

Nejčastějš­í příčinou poruch podle ní byly stromy a větve ve vedení. V Pardubicíc­h utrhl vítr střechu přímo z rozvodny, zřítila se na dva transformá­tory, na chvíli se tak ocitly bez proudu celé Pardubice.

Včera se začaly objevovat první odhady škod, celkově by měly jít do stamilionů korun. Co se ČEZ týče, bude se jednat o desítky milionů korun. Pro firmu to byla podle jejích zástupců čtvrtá nejhorší větrná kalamita.

Zatím největší škody evidují Lesy ČR, kterým patří polovina lesů v zemi. Podle prvních odhadů popadalo až milion kubíků dřeva. Nakolik to státní podnik přijde, zatím není jasné. Lesy ČR budou chtít spadané dřevo vytěžit do jara příštího roku. Především kvůli kůrovci. „Bylo by dobré, aby na jaře, kdy je první rojení kůrovce, bylo dříví z lesa pryč. Jsou samozřejmě horské a podhorské lokality, které jsou hůř přístupné a kde jde práce pomalu. Je možné, že tam to dříví zůstane a budeme ho těžit až do léta, ale takových lokalit je málo. Bude se těžit celou zimu a z kůrovce zatím nemáme obavu,“řekla LN mluvčí státního podniku Eva Jouklová.

Kůrovec zatím nestraší ani Národní park Šumava. Podle mluvčího Jana Dvořáka by se mělo dřevo vytěžit dříve, než začne na Šumavě kůrovcová sezona, což je zhruba v červnu. V národním parku popadalo podle prvního odhadu 48 tisíc kubíků dřeva. I tady se na vyčíslení zatím čeká.

Zcela bez problémů nebyly včera ani české železnice. Po poledni bylo mimo provoz 12 tratí. Mluvčí Petr Šťáhlavský odhadoval, že by měly být zprovozněn­y do večera. Ani dnes ale nebudou jezdit vlaky z Veselí nad Lužnicí do Jihlavy, kde na trati leží velké množství popadaných stromů.

Značky zajišťovat nemusíme

Na dálnicích vznikaly podle mluvčího Ředitelstv­í silnic a dálnic Jana Rýdla jen malicherné škody. Ačkoli například podle společnost­i Generali k nejčastěji hlášeným událostem patří škody způsobené pády dopravních značek, podle Rýdla není větší zajištění dopravního značení potřeba.

„Běžnému řidiči to asi není známo, ale když kolem značení projede kamion 90kilometr­ovou rychlostí, velice se to podobá včerejším povětrnost­ním podmínkám. Tohle zkrátka musí značení vydržet. Na včerejší situaci jsme rychle reagovali, kontaktova­li jsme dozory staveb, a co se poničilo, jsme rychle napravoval­i,“odpověděl na dotaz LN.

O finanční náhradu už se začali hlásit také lidé. Zmíněná Generali eviduje zatím na 500 škod za 15 milionů korun. U Allianz už napočítali 2500 událostí a další tisíce se očekávají. Odhadem zaplatí stovky milionů. Tři tisíce škod za 70 milionů už eviduje také Česká pojišťovna. Ta zároveň odhaduje, že celkem se počet zvedne na 15 tisíc.

 ??  ??
 ?? Zůstaly po nedělní vichřici tisíce domácností. Práci technikům, kteří se snažili obnovit zpřetrhané vedení, včera komplikova­l první sníh. Napadl také na Šumavě. Řádění větru se podepsalo i na skiareálu v horské Bublavě (vpravo), kde stromy popadaly na lan ?? Bez proudu
Zůstaly po nedělní vichřici tisíce domácností. Práci technikům, kteří se snažili obnovit zpřetrhané vedení, včera komplikova­l první sníh. Napadl také na Šumavě. Řádění větru se podepsalo i na skiareálu v horské Bublavě (vpravo), kde stromy popadaly na lan Bez proudu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia