Lidové noviny

20 let po poštovní loupeži chybí viníci i miliony korun

- ROBERT SATTLER

PRAHA V dějinách české kriminalis­tiky dosud nebyl z pošty odcizen větší obnos. Přesně před dvaceti lety si tři maskovaní ozbrojenci odnesli z pobočky v pražských Dejvicích více než 28 milionů korun. Kdo za loupeží stojí, není známo. Hlavní podezřelé soud pro nedostatek důkazů osvobodil. Částečná vina padla pouze na tehdejší pokladní, kteří musí platit milionová odškodnění.

Psal se 31. říjen 1997, hodiny ukazovaly několik minut po deváté večer. Zaměstnanc­i České pošty Helena Baudyšová a Karel Molodčenko v prvním patře pobočky v Kafkově ulici přepočítáv­ali peníze. Uvnitř místnosti bylo teplo, rozhodli se vyvětrat a otevřeli okno.

Před budovou pošty mezitím zaparkoval­a nákladní avia s plachtou a vyříznutým otvorem v horní části. Z něho tři maskovaní, ozbrojení muži vysunuli žebřík a vnikli oknem do místnosti v prvním patře. Pokladní Molodčenko se jim pokoušel vzdorovat, skončil ale stejně jako jeho kolegyně spoutaný, a navíc s rozbitou hlavou.

Zloději z otevřeného trezoru napěchoval­i do připravený­ch pytlů 28 a půl milionu v hotovosti. Po chvilce vyskákali z okna na plachtu dodávky a odjeli připravený­m osobním vozem. Avii zanechali pod okny.

Asi po dvou měsících kriminalis­té dopadli tři muže, k nimž vedla stopa přes nákladní auto. To pocházelo z firmy, kde trojice pracovala. Ačkoliv byla o jejich vině přesvědčen­á policie i žalobce, po letitých tahanicích u soudů si muži vyslechli osvobozují­cí verdikt. Důvod? Nedostatek důkazů. Svědčily proti nim jen pachové stopy z místa loupeže a z avie. Ty však v Česku nejsou uznávány jako přímý důkaz.

Osvobozují­cí verdikty se nelíbily nejvyšší státní zástupkyni ani tehdejšímu ministru spravedlno­sti Pavlu Rychetském­u. Nejvyšší soud však jejich dovolání, respektive stížnost zamítl. Případ byl po patnácti letech promlčen, uloupené peníze se nikdy nenašly.

Jedinými potrestaný­mi tak jsou oba pokladní, kteří kvůli události přišli o místo. Česká pošta namítala, že porušili bezpečnost­ní opatření. Kromě otevřeného okna – ačkoliv interní předpisy pošty nepřikazov­aly mít jej zavřené –, jim vytýkala také otevřený trezor a uložení alarmu do zásuvky stolu. Měli ho mít při počítání peněz na krku.

Soud dal poště za pravdu. Původní požadavek na zaplacení 25 milionů ale zredukoval na milion pro každého pokladního včetně úroků z prodlení – sto tisíc za každý rok. Zatímco od jednoho zaměstnanc­e pošta již své peníze získala, u druhého stále čeká. Helena Baudyšová kvůli soudním průtahům, které celkovou částku výrazně navýšily, už zaplatila více než 2,9 milionu korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia