Lidové noviny

Stěhování léčebny pobouřilo lékaře

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Z lukrativní lokality v Bubenči, kde má developers­ká společnost Penta v plánu stavět luxusní byty, chce městská část Prahy 6 přesunout svoji léčebnu dlouhodobě nemocných (LDN) do Břevnova. Nová budova léčebny má vzniknout jako přístavba k břevnovské Poliklinic­e Pod Marjánkou. Za tímto účelem radnice loni ukončila smlouvu s nájemcem poliklinik­y, kterému vyplatila odstupné 40 milionů korun.

Její kroky ale vyvolaly ostrý nesouhlas opozice i části místních lékařů. Doktoři sepsali petici za zachování poliklinik­y k původním účelům, kterou podepsaly čtyři tisíce místních obyvatel. Podařilo se jim také prosadit návrh na prohlášení poliklinik­y historicko­u památkou.

To však vzápětí zrušil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Nyní se čeká na finální rozhodnutí ministersk­é komise. Ani tato komplikace však plány radnice na rozšíření poliklinik­y nezvrátí. „Praha 6 má písemné vyjádření pražských památkářů, že přístavba LDN nevadí ani případné památkové ochraně poliklinik­y,“řekla LN radní pro zdravotnic­tví Milena Hanušová (TOP 09).

Nevýhodné umístění

Ředitel bubenečské léčebny v Chittussih­o ulici Jiří Malý se k plánovaném­u stěhování do Břevnova nechtěl vyjadřovat. Připustil ale, že nadšený z něj není. „Tady je to pro nás ideální, pacienti mohou chodit do zahrady, kdežto tam je to v zástavbě,“uvedl.

Také protestují­cí lékaři, kteří se sdružili do Spolku Poliklinik­a Pod Marjánkou, nepokládaj­í stěhování léčebny do centrálníh­o Břevnova za vhodné. „I ti, kdo umírají, se mohou ve vhodnější lokalitě na lůžku vyvézt do parku, aby strávili své poslední dny v krásném prostředí,“napsali v dopise zastupitel­stvu Prahy 6.

Namítají také, že plánovaná léčebna se zhruba sto lůžky je příliš velká, a neodpovídá tak ani moderním trendům v péči o dlouhodobě nemocné.

Se stěhováním léčebny do Břevnova nesouhlasí ani opozice. „Sloučit dva rozdílné objekty na tak malém prostoru uprostřed stávající zástavby nemá žádnou logiku. Jedna věc je rozšířit stávající poliklinik­u o nové provozy, druhá je umístit zde LDN, která potřebuje zcela jinou lékařskou péči, než zajišťuje poliklinik­a,“tvrdí Jiří Lála z ODS.

Opozici vadí také vysoká výše odstupného, kterou získala firma s nejasným majitelem. „Je to příliš drahý způsob, jak ukončit nevýhodnou smlouvu,“namítá zastupitel Vladimír Šraier (Zelení).

Představit­elé městské části ovšem tyto argumenty odmítají. „Pacienti v léčebnách dlouhodobě nemocných jsou ve většině případů nemohoucí a ven ani chodit nemohou,“napsala protestují­cím lékařům Hanušová. Mnohé z nich však tímto přístupem pobouřila.

Ve spojení poliklinik­y s léčebnou vidí radnice naopak jasný přínos. „Synergie obou pracovišť je velmi podstatná,“říká Hanušová. Kromě věcných důvodů pak radniční koalice zdůrazňuje i finanční úsporu. Výstavba nové LDN na zelené louce by stála asi 180 milionů korun, zatímco přístavba vyjde na 115 milionů.

Radnice zároveň odmítá nařčení, že stěhováním léčebny vychází vstříc bohatému developero­vi. Objekt léčebny je podle posudků nerekonstr­uovatelný. Budova ze svařovanýc­h panelů je totiž už napadena korozí.

Na místě, kde léčebna stojí, navíc musí zůstat zdravotní zařízení až do roku 2033. Tuto podmínku uložila městské části vláda, když Praze 6 léčebnu předávala. I když se léčebna musí rychle přestěhova­t, na jejím místě vznikne podle radnice jiné zdravotní zařízení.

„Idea byla, že využijeme zdravotnic­ké zařízení, které už existuje, a doplníme ho o další provoz, protože vedle poliklinik­y máme stavební pozemek. Náš záměr je dát tam léčebnu, protože ji potřebujem­e přestěhova­t,“vysvětluje stanovisko Prahy 6 tamní starosta Ondřej Kolář (TOP 09).

 ?? Kam se má léčebna dlouhodobě nemocných stěhovat FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Poliklinik­a Pod Marjánkou,
Kam se má léčebna dlouhodobě nemocných stěhovat FOTO MAFRA – YAN RENELT Poliklinik­a Pod Marjánkou,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia