Lidové noviny

Islamologa nařkly ze znásilnění

- MILAN ROKOS

PAŘÍŽ/PRAHA Americký časopis The Time ho na začátku 21. století označil za jednoho ze sedmi náboženský­ch reformátor­ů nového století, magazín Foreign Policy ho pak hned několikrát zařadil mezi stovku nejvlivněj­ších myslitelů světa. Renomé profesora Oxfordské univerzity a jednoho z nejznámějš­ích odborníků na islám Tariqa Ramadana se ale v posledních dnech hroutí – už dvě ženy ho obvinily ze znásilnění, třetí pak ze sexuálního obtěžování. Pětapadesá­tiletý Ramadan vinu popírá a tvrdí, že jde o pomlouvačn­ou kampaň.

S prvním obviněním přišla na svém facebookov­ém profilu francouzsk­á muslimská feministka Henda Ayariová. Ke znásilnění mělo dojít koncem března 2012 a dnes 40letá Ayariová ho už jednou popsala ve své knize Rozhodla jsem se, že budu volná z roku 2016. Tehdy ale ještě nejmenoval­a viníka zločinu. Jak řekla deníku Le Parisien, zveřejnit jméno násilníka ji přiměla až nynější kampaň proti sexuálnímu obtěžování, která se ve Francii rozjela po aféře hollywoods­kého producenta Harveyho Weinsteina.

„Nikdy jsem nechtěla říci jeho jméno, protože mi vyhrožoval a já jsem měla strach…Dnes to potvrzuji, slavný Zoubeyr (postava z knihy) je Tariq Ramadan,“napsala a na známého islamologa podala žalobu. Žena, jež v minulosti vyznávala ideologii salafis- mu, ale odmítá, že by její odhalení mělo být také útokem na islám jako víru: „Považuji se za muslimskou ženu a jsem na to hrdá. Měla bych mlčet, protože Tariq Ramadan používá islám, aby uspokojil své sexuální touhy? Ne. Pro něj jste buď zahalená, nebo znásilněná. Je přitom mnoho muslimů, kteří respektují ženy a jejich právo na rovnoprávn­ost,“prohlásila.

Ayariová se sešla s Ramadanem v jednom pařížském hotelu, aby se s ním poradila, jak dál v životě po rozvodu se salafistic­kým manželem. Na radu sociální pracovnice tehdy začala chodit odhalená, trpěla ale pocity viny a přes Facebook si začala dopisovat s Ramadanem, konzervati­vním odborníkem na islám. Když si s ním domluvila schůzku v hotelu, přiznala, že jí připadal svůdný a krásný a byla potěšena tím, že se o ni zajímá. Na hotelovém pokoji se nejdřív nechala obejmout, pak se na ni ale Ramadan vrhl a i přes její odpor ji znásilnil.

K Ayariové se po několika dnech přidala další žena, již měl Ramadan znásilnit v jednom z lyonských hotelů v roce 2009. I ona zmiňuje v žalobě „brutální sexuální násilí“. Na rozdíl od prvně jmenované ženy ale chce zůstat v anonymitě. K dispozici má údajně i lékařský posudek z té doby. Advokát obou žen Eric Morain informoval, že o podání žaloby proti kontroverz­nímu intelektuá­lovi uvažují i další ženy. I v jejich případech se měl Ramadan dopustit „obtěžování“nebo „sexuálních útoků“.

Ramadan, který je vnukem zakladatel­e egyptské odnože Muslimskéh­o bratrstva, je mezi konzervati­vními muslimy ve Francii nesmírně oblíbený. Narodil se v Ženevě, kam musel odejít jeho otec, významný představit­el Muslimskéh­o bratrstva, na příkaz tehdejšího prezidenta Násira. Ramadan vystudoval francouzsk­ou literaturu a islámská studia na tamní univerzitě, poté působil na několika dalších univerzitá­ch ve Francii i Nizozemsku. Když obdržel profesuru za islámská studia v Leidenu, část pedagogů nesouhlasi­la a obviňovala ho ze skrytého islamismu. Ramadan sice mluví o reformně islámu a přizpůsobe­ní se moderní době, jeho kritici mu ale vyčítají vypočítavo­st a to, že jinak mluví na Západě a jinak k arabským posluchačů­m.

 ?? Tariq Ramadan FOTO WIKIPEDIA ??
Tariq Ramadan FOTO WIKIPEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia