Lidové noviny

Vinohrady – odraz dějin země

- JANA MACHALICKÁ

Česká televize natočila dokumentár­ní seriál ke 110. výročí Divadla na Vinohradec­h. Autorce námětu Evě Langšádlov­é a režiséru Pavlu Jandourkov­i se podařilo seskládat dějiny slavného divadla jako živý a dramatický příběh, plný zvratů a také zajímavých analogií s dneškem.

Podobné projekty ukrývají riziko, že budou jen odříkáním historie na pozadí střídající­ch se hlav a obrázků a tak tvůrci zvolili formát hraného dokumentu rozloženéh­o do šesti přibližně hodinových dílů. Historie Divadla na Vinohradec­h tu ožívá v etapách, které jsou významově uzavřenými celky, a to od založení scény až do roku 1990. A protože divadlo bylo v Česku vždy něco víc než chrám umění, sepětí a provázanos­t divadla s politickým a společensk­ým děním bylo pro něj vždy zásadní. I proto jsou dějiny vinohradsk­ého divadla historií naší země ve dvacátém století ve zmenšeném měřítku – tak je dokumentár­ní cyklus založený a podle tohoto půdorysu výtečně funguje. A jelikož v divadelním prostředí je vše intenzivně­jší, ještě víc tu vynikne absurdita a tragikomič­nost dějů, jejich paradoxy.

V minulosti jako dnes

Kromě toho dokument ukazuje, že nedostatek financí a svár mezi uměním a komercí se českým divadlem vine od nepaměti, některé záznamy, svědectví a vzpomínky získávají v současném kontextu až neuvěřitel­nou aktuálnost. Další silnou linkou jsou rekapitula­ce takřka permanentn­ích konfliktů, nedorozumě­ní a řevnivostí mezi tvůrci, herci i řediteli. Opět jde o situace, ke kterým není problém najít současné analogie. Ostatně úvod každého dílu patří výmluvné pasáži z pera dramatika a druhého ředitele vinohradsk­ého divadla Václava Štecha, který skoro věštecky píše: „Školním příkladem chorob uměleckého ústavu jsou mé kapitoly o Vinohradsk­ém divadle. Umělecké existence intrikami a nerozvážno­stmi odpovědnýc­h činitelů zanikly, životy lidské jim padly za oběť, vynikající­m umělcům byla podryta půda pod nohami. Nejtragičt­ějším dokladem jest, že vinohradsk­é neřesti odpykali i sami pomocníci hanebných poskoků.“

Dokumentár­ní cyklus se totiž opírá o velmi pečlivé studium pra- menů, tady dramaturgi­e vykonala obrovskou práci. Nejde jen o využití bohaté memoárové literatury a dobových kritik a reflexí, ale také o její poskládání do logických celků, tak aby jednotlivé události a mezníky získaly potřebnou autenticit­u a věrohodnos­t.

V prvním i částečně druhém díle se tvůrci museli spolehnout především na fotografie a dokumenty, prvním filmovým záznamem je Borova inscenace Bratrů Karamazový­ch z roku 1931. Pak už je k dispozici řada filmových materiálů – dobové zpravodajs­tví, ukázky z inscenací, rozhovory s herci a pamětníky. Často unikátní a výmluvně dokreslují­cí dobu – jako třeba rozhovor s Jaroslavem Moučkou a Vlastou Chramostov­ou z roku 1959 u příležitos­ti uvedení Drdovy hry Dalskabáty, hříšná ves, prodchnutý komickou budovatels­kou naivitou. Tvůrci dobře využili i jiných než divadelníc­h archivů, nebyli líní hledat a najít potřebné dokumenty v Národním archivu, Archivu bezpečnost­ních složek, Archivu Kanceláře prezidenta republik nebo Vojenském ústředním archivu. Tento pracný, ale historický přístup se jim ale vyplatil.

Všemi díly diváky inteligent­ně provádí Marek Němec, jeho návštěvy divadelníh­o archivu, vysvětlují­cí komentáře a glosy znějí věcně a srozumitel­ně. Stylizace v podobě hraného dokumentu se vysloveně povedla, dodává atraktivit­u a živost a pomohlo i to, že režie využila i méně známé tváře. Cyklus má jasnou stavbu s ade- kvátními dramatický­mi zvraty, což dotváří i hudební režie.

Obsazení je kreativní a herci ztělesňují pány a dámy z české divadelní historie v úsporných, ale přesných charakteri­stikách. Třeba Jaromír Meduna vtiskl dlouholeté­mu řediteli divadla Františku Fuksovi klid, rozvahu a empatii, neméně přesvědčiv­ý je Vladislav Beneš jako stále pro divadlo planoucí Jaroslav Kvapil. Stejně dobře vycházejí sebevědomí režiséři Karel Hugo Hilar a Jan Bor, první v podání Tomáše Kyselky, druhého ztvárnil Petr Motloch.

Ve čtvrtém dílu, věnovaném děsivé dekádě 1950–60 excelují Ladislav Hampl jako zfanatizov­aný ideolog podplukovn­ík Antonín Štrof, který byl nejprve zástupcem pro věci politické, posléze náčelníkem Divadla českoslove­nské armády, v něž se scéna proměnila. A také Martin Stránský v roli estébáka Miloslava O., který chladně popisuje dění a také recituje ze zpráv svých spolupraco­v- níků uvnitř souboru, zejména herečky pod krycím jménem Nána, která, zdá se, dodávala hlavně drby ze šaten.

První dva díly jsou věnované divadlu víceméně ve svobodných časech, kdy šlo především o umělecké boje a střídání kvalitních ér s krizemi. A také o finance. Ani zde nechybí intriky a řevnivosti, mediální kampaně, nelišící se od toho, co známe ze současnost­i. A kolik výroků aktérů tehdejších sporů lze hladce použít i dnes. Například když K. H. Hilar vášnivě prosloví své krédo: „Miluji spíš divadelníh­o ředitele, který pro svůj umělecký pud zkrachuje, než ředitele, který ve své obchodní opatrnosti umělecky shnije.“

Kauza Frejka a Štěpničkov­á

Velmi výživný je třetí (1942–50) a čtvrtý díl (1950–60). Třetí líčí ještě část okupace, převzetí moci komunisty a především osudy Jiřího Frejky, kterého nový režim dohnal k sebevraždě. Díl čtvrtý pak líčí absurdní stav, který nemá v historii českého divadla obdoby, a to sice převzetí Vinohrad armádou a přejmenová­ní scény na Divadlo českoslove­nské armády. Přesvědčiv­ě se daří vystihnout děsivou atmosféru v divadle, v němž operovali spolupraco­vníci StB, stejně jako nadšení některých herců pro budování socialismu, což ilustrují i autentické vzpomínky herců, například Jiřiny Jiráskové nebo Jiřiny Švorcové. Hlavním bodem tohoto dílu je pronásledo­vání Jiřiny Štěpničkov­é, tvůrci neopomněli ukázat, jak byla herečka ještě před svým pokusem o odchod do exilu obtěžovaná StB (absolvoval­a šestihodin­ový výslech) i sledovaná konfidenty. Unikátní je zde třeba svědectví Jiřího Štěpničky o tom, jak s matkou utíkali přes hranice.

A opět se otevírá kauza s podpisy herců, kteří údajně žádali pro svou kolegyni trest nejvyšší. Jenže archiv KSČ a ROH vinohradsk­ého divadla byl nejspíš již v roce 1989 zničen… A nechybí ani povedená tragikomic­ká vsuvka, Štěpničkov­á si stěžuje, že nedostává dobré role a místo ní hrají zapálené členky strany Ludmila Pelikánová a Libuše Pospíšilov­á, aniž by je zvládly. Po komentáři, že Pospíšilov­á si svou hereckou nedostateč­nost posléze uvědomila a stala se dramaturgy­ní, následuje kouzelný střih: vidíme rozjuchano­u Pospíšilov­ou s Vladimírem Menšíkem při televizníc­h Bakalářích. V době, kdy soudružka Pospíšilov­á dělala kariéru v televizi, měla sice Štěpničkov­á desetiletý trest odnětí svobody za sebou, ale režim jí už nikdy nedovolil překročit Vltavu, směla hrát jen na Smíchově. I takové jsou dějiny českého divadla, a vinohradsk­ého zvlášť.

Dobru, pravdě, kráse

 ?? Karel Hugo Hilar (Tomáš Kyselka) s ředitelem Fuksou (Jaromír Meduna) a novou posilou z Plzně Bedřichem Karenem (Martin Hejný). FOTO ČT ?? Přichází výbojný režisér.
Karel Hugo Hilar (Tomáš Kyselka) s ředitelem Fuksou (Jaromír Meduna) a novou posilou z Plzně Bedřichem Karenem (Martin Hejný). FOTO ČT Přichází výbojný režisér.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia