Lidové noviny

Tentokrát o Martině publiku

-

Zítra se Marta Kubišová rozloučí s posluchači v rodných Českých Budějovicí­ch. V den svých pětasedmde­sátin, jež si vytkla zamezní bod aktivní kariéry, tak završí koncertní turné Marta naposledy, během něhož v září a v říjnu zazpívala ve čtyřech slovenskýc­h a šesti (bez Budějovic) českých městech. Neokázalá zastavení napříč republikou jen potvrdila to, co je na Martě Kubišové po všechna léta, co ji známe, typické: upřímnost, poctivost, žádná falešná gesta, efekty či populismus, jen skvěle odvedený výkon. O nic se neprosí – a získává od posluchačů vše. Pobavení, dojetí, srdce, lásku.

Jasně to ukázal koncert, kterým v předvečer státního svátku potěšila příznivce v pražské Lucerně. Po strop nabitý sál, který během své historie hostil nejúžasněj­ší osobnosti a byl svědkem prvních setkání českého publika se světovými hvězdami, zažil opět jednou mimořádný večer. Tři hodiny intenzivní­ho nepřetržit­ého kontaktu lidí všeho věku – od Martiných vrstevníků až po teenagery – se zpěvačkou, o níž publikum ví vše, a proto si jí váží. Každou píseň auditorium vítalo jako svou starou známou, většinu si aspoň potichu zpívalo s Martou, všechny, i ty novější, jež nejsou léty prověřené, nadšeně aplaudoval­o.

Těžký návrat do reality

Projekce z někdejších filmových medailonů mladé, krásné a už tehdy mimořádné Marty Kubišové i ukázky z jejího nedávného portrétu Magický hlas rebelky byly k tomu všemu bonusem. Při Modlitbě – zjevně znovu silně zasažený – stál celý sál potichu jako při zvuku hymny. Dalo se to čekat, ale i zpěvačku tak otevřený projev směsi úcty a přátelství nejspíš trochu zaskočil.

Po celý koncert bylo zjevné, že lidem, nejenom těm v Lucerně, ale i na všech předešlých zastávkách turné, paměť ještě slouží, že si základních hodnot váží a že Martu Kubišovou prostě milují. V tom byl ten večer jedinečný, a kdo ho zažil, možná o něco líp pak snesl realitu, do které se hned druhý den musel vrátit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia