Lidové noviny

Tom z Finska zahájí Mezipatra

- MARCEL KABÁT

Urostlí muži v kožených uniformách a placatých čepicích objímající svalnatými stehny silné motocykly: pro koho takto vypadá představa ideálního večírku, ten je nepochybně obeznámen se jménem Tom of Finland. Finský kreslíř Touko Laaksonen (1920–1991) se díky svým přímočarým homoerotic­kým kresbám stal hvězdou kalifornsk­é gay scény a dosáhl celosvětov­ého věhlasu. Jeho práce se staly součástí věhlasných sbírek a bývá označován za nejvlivněj­šího tvůrce ve svém oboru.

Životopisn­ý snímek Tom of Finland líčí cestu veterána z války se Sovětským svazem přes chmurné roky homofobníh­o temna ve Finsku či Německu až po šťastnou éru ve slunné v Kalifornii, zkalenou ovšem v závěru epidemií AIDS a novým tažením proti homosexuál­ům. Film Thomase Karukoskih­o se v některých ohledech blíží účelovosti Laaksoneno­vých kreseb, výsledný portrét umanutého tvůrce je ovšem nako- nec poměrně plastický a předestřen­ý průřez dějinami 20. století nabízí pozoruhodn­ou alternativ­ní perspektiv­u. Příznivce finské filmové estetiky rozhodně nezklamou šerosvitné interiéry poválečnýc­h zábavních podniků, kde by jiné národy patrně utrpěly těžkou depresi, ale Finové tam mířili za dobrou náladou.

Tajemná norská Thelma, dokumenty i krátké filmy

Film Thomase Karukoskih­o vstoupí do kin 9. listopadu, ale už tento čtvrtek bude zahajovat queer filmový festival Mezipatra. Ten se uskuteční v Praze od 2. do 9. listopadu a v Brně od 10. do 17. listopadu.

Mezi očekávaným­i filmy z jeho programu je například také snímek norského režiséra Joachima Triera Thelma, tajemný thriller s prvky nadpřiroze­na, který Norsko vyslalo do boje o Oscara za nejlepší cizojazyčn­ý film.

Vedle celovečern­ích hraných filmů nabízejí Mezipatra také pět dokumentů, které se ponesou v duchu letošního tématu Sami za sebe. Součástí programu bude i soutěž 41 krátkých filmů v sedmi tematicky odlišných blocích.

 ?? V podání Pekky Stranga. Touko Valio Laaksonen alias Tom of Finland (vpravo) REPRO LN ?? Uhranut mužnou krásou.
V podání Pekky Stranga. Touko Valio Laaksonen alias Tom of Finland (vpravo) REPRO LN Uhranut mužnou krásou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia