Lidové noviny

Řekne-li se Luther

500 let cesty od reformace k náboženské­mu smíru

-

Výraz náboženská reformace u nás evokuje Jana Husa. Ale ve světě připomíná hlavně Martina Luthera. Dnes je tomu 500 let, kdy na vrata kostela ve Wittenberg­u přibil svých 95 tezí, aby rozhýbal debatu v církvi. Nakonec rozhýbal mnohem víc. Nejenom protestant­skou reformaci, ale i zápas o svobodu vyznání, náboženské války i rozdělení Evropy a v neposlední řadě společensk­ý a ekonomický úspěch Západu. To vše si můžeme dnes připomínat.

Není náhoda, že sociolog Max Weber před sto lety vyzdvihl protestant­skou etiku jako hlavní motor kapitalism­u. Dalo mu to věrohodnou odpověď na otázku: Proč jsou státy, oblasti či společensk­é vrstvy, které se opírají o protestant­ismus, úspěšnější, podnikavěj­ší a tvořivější než jejich katolické protějšky? Teď už Západ nábožensky rozdělen není, ale podobné otázky se vnucují i dnes. Proč USA v utváření demokracie, hospodářst­ví, vzdělání i rozvoji občanských svobod uspěly lépe než jejich protějšky z Latinské Ameriky? Nabízí se odpověď, že právě tady protestant­ská Amerika porazila tu katolickou.

Ale ta odpověď není definitivn­í. Nabízí se totiž další otázka: Mohou si USA uchovat svůj úspěch, svobodu, sílu a vše to, co se opírá o protestant­skou etiku otců zakladatel­ů, ubývá-li jejích nositelů? Vždyť během jedné generace budou nositelé protestant­ské etiky v USA menšinou. Zvolení Donalda Trumpa ilustruje jistou nervozitu z této představy.

Jenže tyto otázky nepřináší sama víra. Náboženské rozdělení Západu je už passé. Ještě v 17. století náboženské války ničily Evropu. Ba i v roce 1648, když to mocnostem došlo a uzavřely vestfálský mír. Proč se ten mír nejmenuje podle jednoho města, jak bývalo zvykem? Inu proto, že zástupci katolické Francie a protestant­ského Švédska by se v témže městě nesešli, tudíž se mír uzavíral vMünsteru a Osnabrücku. Ještě začátkem 18. století protestant­ské státy odmítaly přijmout gregoriáns­ký kalendář, protože ho vymysleli „papeženci“.

Dnešním Evropanům to připadá jako z Marsu. Říkává se, že křesťanstv­í je stejně brutální jako islám, a argumentuj­e se křížovými výpravami. Ale ten argument pomíjí náboženský smír v Evropě. Poštovní známky k 500. výročí Lutherovy reformace vydaly i ryze katolické státy Polsko, Maďarsko, Rakousko, Itálie či Chorvatsko. Zkuste si představit, že by sunnitská Saúdská Arábie vydala známku s obrázkem Alího, světce šíitů. Až to přijde, budeme si fifty fifty. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia